Közélet

Április 3-án kerül sor az alkotmánybíró-jelöltek választására

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa nem kerít sort a tervezettnél előbb az alkotmánybíró-jelöltek választására. A plénum elutasította Ondrej Dostál (SaS) képviselő javaslatát, aki azt akarta, hogy a képviselők április 3. helyett már március 27-én válasszanak.
TASR

2019. március 26. 15:08

- Somogyi Tibor felvétele

Dostál rámutatott: az Alkotmánybíróság február 16. óta bénult állapotban van. Ezen a napon a 13 alkotmánybíró közül kilenc távozott. Az ellenzéki politikus szerint nincs semmilyen objektív akadálya annak, hogy már a korábbi időpontban megvitassák és megválasszák a jelölteket. Hozzátette: nem megengedhető, hogy a koalíció politikai játszmái gátat szabjanak a korábbi szavazásnak.

A képviselők a program szerint április 3-án, kora este fognak szavazni a jelöltekről, a vita pedig aznap reggel kezdődik majd. Az első jelöltválasztáson senkit sem választottak meg, így az Alkotmánybíróságon jelenleg csak négy bíró ül a 13 helyett. A választás a koalíciós tanács ülésének egyik témája, a kormánypártok egyelőre nem jutottak dűlőre. A képviselőknek 18 jelöltet kellene választaniuk, akik közül az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?