Közélet

Anka néni panamázott, mégsem kap büntetést

Pozsony | Az Állami Számvevőszék (NKÚ) megerősítette, hogy az Általános Egészségbiztosító (VšZP) valóban előnyös szerződéseket kötött a volt igazgató nagynénjének cégeivel. A biztosító nem kapott pénzbüntetést.
Ibos Emese

2016. július 21. 13:06

Számtalan hibára bukkant az Állami Számvevőszék az Általános Egészségbiztosító szerződéseiben, melyeket a Kostka klinikával és azokkal a cégekkel kötött, melyek a volt igazgató, Marcel Forai nagynénjéhez köthetők. Miroslav Beblavý független képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy Marcel Forai, a VšZP igazgatójaként rendkívül előnyös szerződéseket kötött Anka nagynénje cégeivel. Ezt a számvevőszék vizsgálata is megerősítette. A 77 éves Anka Sučková két cége anyagi szempontból nagyon előnyös szerződésre tett szert, harmadik cége pedig akkor járt jól, amikor növelte rendelőinek számát. Ráadásul az adott régióban megfelelő számú rendelő működött, így nem volt indokolt, hogy a biztosító egy újabb egészségügyi szolgáltatóval kössön szerződést.
 
A Kostka klinikánál még előnyösebben járt el a Forai vezette biztosító. Ők speciális kódot kaptak, melyet egyébként a biztosítón belül nem engedélyeztettek, ezzel pedig a VšZP törvényt sértett. A számvevőszék szerint a biztosító 4,15 millió eurót fizetett ki a Kostka Klinikának jóvá nem hagyott vizsgálatokért és kezelésekért.
 
A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a biztosító számos gyógyszertárral is előnyös szerződéseket kötött. A 99 ellenőrzött patika közül 33-nak három, illetve ötszörösen nagyobb összeget utalt a VšZP évente, mint a többi gyógyszertárnak. Öt patika egyértelműen köthető a VšZP korábbi vezetőihez: Marcel Foraihoz és Miroslav Vaďurához. Az Állami Számvevőszék szerint az Általános Egészségbiztosító olyan rendszer alapján köt szerződést az egészségügyi szolgáltatókkal, mely lehetővé teszi, hogy néhány szolgáltatót előnyben részesítsenek. A hiányosságok miatt azt ajánlja a biztosítónak, hogy transzparens módon és lehetőleg egy helyen hozza nyilvánosságra a szerződéseit, úgy, hogy egyértelműek legyenek a feltételek, és az is, milyen összeget fizet a biztosító az adott szolgáltatónak. Pénzbüntetést nem róttak ki. Az egészségügyi minisztérium tudomásul vette az NKÚ ellenőrzésének eredményeit. Állítja, hogy a biztosító új igazgatója mindent elkövet azért, hogy a biztosító szerződései átláthatóak és ellenőrizhetőek legyenek.
Önnek ajánljuk

Pellegrini: bár a Smernek új listavezetője van, a cél ugyanaz

Frissítve

Hétre emelkedett az eperjesi gázrobbanás halálos áldozatainak száma

Lesz-e rock and roll a Téglamezőn?

Ficónak kórházba kellett mennie, nem tud fellépni a Smer ünnepi kongresszusán

14 személyt láttak el az eperjesi kórházban a robbanással kapcsolatban

Szombat reggelre sikerült eloltani a tüzet Eperjesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.