Közélet

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Az Amnesty International ma, az emberi jogok világnapján hozta nyilvánosságra éves jelentését. A Szlovákiára vonatkozó rész a romák iskolai szegregációját, a fegyvereladások átláthatatlanságát és a menedékkérőkkel kapcsolatos bánásmódot kifogásolja.
Czímer Gábor

2018. december 10. 19:23

Kerek 70 éve fogadták el Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Az ENSZ-közgyűlés 1950-ben hozott döntése értelmében a nyilatkozat elfogadásának napja, december 10-e az emberi jogok napja.

Az Amnesty International a Rights Today, azaz a Jogok ma című dokumentuma az emberi jogok globális helyzetéről ad áttekintést. A szervezet szlovákiai képviseletének vezetője, Rado Sloboda pozsonyi sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy egyes politikusok idegenellenes vagy homofób kijelentései veszélyeztetik az emberi szabadságjogokat. A politikusok emellett az emberi jogok korlátozásával is próbálkoznak. Sloboda kiemelte, 2018 az emberi jogokért harcoló női aktivisták éve volt.
Az AI szerint 2018-ban Európában több olyan törvényt fogadtak el, amelyek korlátozzák a nők szexuális és reprodukciós egészséghez való jogait. Ugyanakkor egyre több a nőjogi szervezet és az egyéni aktivista, akik az emberi jogokért küzdenek.
Szlovákiával kapcsolatban kifogásolták, hogy az igazságügyi minisztérium a civil szervezetek tiltakozása ellenére a nyáron kiadta Oroszországnak Aslan Jandievet, aki menekültstátuszt kért a szlovák hatóságoktól. Jandiev évekkel ezelőtt menekült Ingusföldről Szlovákiába, az oroszok fegyverekkel való visszaéléssel és terrorizmussal gyanúsítják.

A szervezet Szlovákia esetében helytelenítette a roma gyerekek szlovákiai szegregációját. A jelentés leszögezi, annak ellenére, hogy a szlovák törvények tiltják a szegregációt, aránytalanul magas a roma gyerekek száma a speciális iskolákban.

A szervezet a szepsi rendőri erőszak ügyét is megemlíti, amikor is a rendőri brutalitás miatt feljelentést tevő romák ellen emeltek vádat hamis tanúzás miatt.

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztost egyetért a civil szervezettel abban, hogy a szegregáció jelentős probléma. Ennek kezelését a kötelező óvodalátogatástól várják, amelyet már a kormány elfogadott, de a pedagógiai asszisztensek által is próbálnak segítséget nyújtani a roma gyerekeknek. Ezen kívül lépéseket tesznek arra, hogy a szegényebb családból származó diákok iskolája számára adott oktatási támogatás stabilizálódjon. „Azt gondolom, nem a szepsi romákat kellene nyomás alá helyezni, mert ez sem nem igazságos, sem nem helyes” – mondta Ravasz a civil szervezet által kifogásolt rendőri erőszak kapcsán, hozzátéve: kezdeményezték, hogy az ilyen esetekben eljáró rendőrök viseljenek testkamerát.

A jelentés Szlovákiát a fegyverkereskedelem témájában is elmarasztalja. A gazdasági minisztérium ugyanis megtagadta a fegyverexportra vonatkozó adatok nyilvánosságra hozását. Így pedig nem lehetséges az ilyen ügyletek nyilvánosság általi ellenőrzése.

A jelentés kiemeli Magyarországot és Lengyelországot. A magyar kormányt azért kárhoztatja, mert az tiszteletlenül bánik a menekültekkel és a sajtószabadság ellen is több támadást intézett. Varsót pedig azért illették kritikával, mert a lengyel kormány korlátozza a gyülekezési jogot és aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?