Alakulgat a kisebbségi főosztály

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Az előzetes tervekhez képest néhány napot késik, de június 15-ével biztosan megalakul az oktatási minisztérium kisebbségügyi főosztálya &ndash; tájékoztatta lapunkat Peter Krajňák (Híd) államtitkár. Prékop Máriát már kinevezték osztályvezetőnek.</span></p>

Szerdai sajtóértesülések szerint  az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi oktatásért felelős osztályának vezető posztjára Prékop Máriát nevezték ki. Prékop a Híd oktatásügyi szakértője, ezidáig a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója volt. Prékop jelentős munkát fejtett ki nem csak az oktatási intézményben, de önkéntesként is a Gömöri Ifjúsági Társaságban, amelynek egyik alapítója volt. 2014-ben Katedra-díjban részesült, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége pedig "A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért díjjal" tüntette ki.

Az államtitkár szerint eredetileg  úgy tervezték, hogy már ma munkába lép az új osztályvezető és vele együtt egy négyfős csapat is. Ez utóbbi még nem történt meg, az osztályvezetőnek is még csak a kinevezése valósult meg. „Az új kisebbségügyi főosztály kialakítását a tárca szervezeti átalakítása lassítja, mivel az több szakosztályt is érint. De ebben a kérdésben nincs változás. Nyárig megalakul az új főosztály” – magyarázta Peter Krajňák.

Az új osztályvezető, Prékop Mária a hónap közepétől munkába lép, egyelőre nem tudni, mikortól lesznek munkatársai is. Az államtitkár kedden további személyi kérdésekről nem volt hajlandó beszélni, azt viszont elmondta, hogy az osztály további munkatársainak kiválasztásába az új osztályvezetőt is be szeretné vonni.

Krajňák  ragaszkodik ahhoz is, hogy a munkatársak közül ketten módszertani szakemberek legyenek, és rendelkezzenek szakmai tapasztalatokkal. „Sajnos már van tapasztalatunk azzal, hogy a szakembereknek nagyobb elvárásaik van, mint amit az államigazgatás fizetési táblázatai lehetővé tesznek” – mondta a Híd államtitkára.

Az új osztály első feladatainak egyike az lesz, hogy felmérjék a kisiskolák valódi helyzetét. „Pontos képet szeretnénk kapni arról, hogy ezek az intézmények milyen anyagi helyzetben vannak. Ősszel pedig a közoktatási törvény és az oktatási intézmények finanszírozását szabályzó jogszabályok módosításakor a lehető legjobb pozíciót szeretnénk kiharcolni a nemzetiségi iskolák részére” – mondta lapunknak Peter Krajňák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?