Közélet

Adócsalás vádjában bűnösnek ítélték Ladislav Bašternákot

Pozsony | Öt év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíró Ladislav Bašternák nagyvállalkozót. A bíróság szerint Bašternák két millió eurónyi adót igényelt vissza az államtól indokolatlanul. A vállalkozó nem kommentálta a bíró döntését, melyet azonnal megfellebbezett.
Ibos Emese

2018. november 7. 11:21

Frissítve
Ladislav Bašternák - TASR-felvétel

A smeres politikusokhoz köthető Ladislav Bašternák 2012-ben Pozsony belvárosában hét luxuslakást vásárolt meg a Five Star Residence luxuslakóházban. A lakások piaci ára azonban jóval alacsonyabb volt. Az államtól két millió eurónyi adót igényelt vissza indokolatlanul, ezt tegnap az ügyét tárgyaló bíró, Mária Szabóová is megerősítette. Az ügyész Bašternák teljes vagyonának elkobzását és 7 éves börtönbüntetést kért a bíróságtól. A bíró viszont öt év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Smerhez közeli vállalkozót. Indoklásában úgy fogalmazott, hogy a büntetéssel a társadalmat akarja megvédeni az elkövetőtől, illetve a döntésnek el kellene rettentenie Bašternákot a további bűncselekmények elkövetésétől. Hozzátette azt is, hogy az ilyen jellegű bűncselekményekért kiróható büntetés 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztés. Ladislav Bašternák azért kapott enyhébb büntetést, mert a bíró figyelembe vette, hogy a tárgyalás során bűnösnek vallotta magát. Továbbá az államnak okozott kár egy részét, 1,7 millió eurót már visszafizetett. Az adóhivatal szerint azonban további 242 ezer eurót kell még visszafizetnie.

Ladislav Bašternák a bíróságról egyelőre szabadon távozott, a Pozsonyi Járásíróság döntését azonnal megfellebbezte. Az ügy tehát a Kerületi Bíróságon folytatódik. A döntést egyetlen szóval sem kommentálta, némán hagyta el a bíróság épületét.

 

2018. március 19. 15:48

Rajtár: Kočner és Bašternák összedolgozhattak

Ladislav Bašternák az adócsalást a Marián Kočner által épített Five Star Residence luxuslakóház lakásain keresztül követte el. A gyanú szerint azonban Bašternák összesen 12 millió eurónyi adócsalást követhetett el, eddig csak a Five Star Residence ügyben született döntés, a többiben még tart a nyomozás. Ha a bíró elfogadja az ügyész javaslatát, akkor Bašternák teljes vagyonát elkobozták volna. Beleértve ingatlanjait is, vagyis a Bonaparte luxuslakóházat, melyben Robert Fico volt kormányfő mellett Martin Glváč (Smer) a parlament alelnöke lakik. Bašternák sejthette, hogy a tárgyalás során veszélybe kerülhet a vagyona, hat nappal a tárgyalás előtt ugyanis feleségének ajándékozta a pozsonyi vár közelében található luxusvilláját. A pénzügyőrség már 2012.ben felfigyelt Ladislav Bašternák adócsalási ügyeire, a rendőrség azonban nem volt hajlandó kivizsgálni a vitatható ügyeket. Csak a Trend és a Denník N folyamatos leleplező írásainak nyomására indult vizsgálat Bašternákkal szemben.

Az OĽaNO máris felszólította Robert Fico kormányfőt, hogy azonnal költözzön ki az adócsaló Bašternáktól bérelt lakásból. Erre egyébként Fico már két évvel ezelőtt ígéretet tett. Többször kijelentette, keresi az ideális otthont családja számára. Tény azonban, hogy máig a Bonaparte luxuslakóházban lakik. 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+1
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Tizedik vb-érmét nyerte a komáromi kajakos

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?