Közélet

A zöldgazdaság a cél – konferencia Pozsonyban

Pozsony | A „Zöldgazdaságra való átállás” címmel rendeztek nemzetközi konferenciát a környezetvédelmi minisztérium szervezésében Pozsonyban.
ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

2016. szeptember 7. 20:47

Politikusok, szakemberek, és kutatók folytattak párbeszédet a zöldgazdaságra való áttérésről, a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásáról és a transzformáció pénzügyi oldaláról. Az Európai Uniónak olyan megoldásokat kell találnia az energiaforrások hatékonyabb felhasználására, amelyek által gazdasági növekedés érhető el, de közben nem károsul a környezet. Olyan globális problémákkal kell szembenézni, mint a népességnövekedés vagy a klímaváltozás.

„Itt a legfőbb ideje, hogy tiszteljük bolygónk kapacitását és felelősségteljesen viselkedjünk. A zöld gazdaságra való áttérésre bátor döntéseket kell hoznunk. Meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat és döntéseink módját” – mondta Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter.

A projekt finanszírozása több forrásból valósul meg, elsősorban az Európai Unió költségvetéséből. „Az Európai Unió költségvetéséből minden negyedik euró a zöld gazdaságba irányul” – ezt Maroš Šefčovič az Európai Bizottság alelnöke mondta. Az európai normák szerint az uniós  költségvetés 20 százalékát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságba kell irányítani.

A zöldgazdaságra való áttérés területén Norvégia jár az élen, melynek környezetvédelmi minisztere, Vidar Helgesen elmondta: csökkenteni kell a környezetszennyező anyagok kibocsátását. Norvégia az elektromos autók politikáját felpörgette. Hozzátette: szükség van további adóreformokra és adókedvezmények bevezetésére az elektromos autók számára.

A politikai ajánlásokat Szlovákia az OECD-országok környezetvédelmi minisztereinek találkozóján Párizsban és a környezetvédelmi miniszterek tanácsának ülésén mutatja be. A konferenciára 32 országból érkezett több mint 500 vendég.

Solymos László miniszter csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlamentben meghallgatáson vesz részt, majd a képviselők kérdéseire is válaszol.

Németh Viktória

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.