Közélet

A vizsgálat szerint nem loptak milliókat a nagyszombati főegyházmegyénél

Nagyszombat | A Róbert Bezák által indított könyvvizsgálat több millió korona gyanús felhasználását mutatta ki a nagyszombati főegyházmegyénél. A rendőrségi vizsgálat szerint azonban csak pontatlan volt a könyvelés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. január 22. 20:42

Róbert Bezák érsek Ján Sokolt követte az egyházmegye élén. A pénzügyek átvételekor könyvvizsgálatot rendelt el, amiből kiderült elődjének hivatali ideje alatt több tízmillió koronát gyanús körülmények között költöttek el, illetve utaltak át más számlákra.

A könyvvizsgálat után 2012-ben büntetőfeljelentést is tettek, a rendőrség nyomozást indított.

Most azonban véget ért a Sokol-ügy, a rendőrség ugyanis beszüntette az eljárást, mert szerintük nem történt bűncselekmény. Egy szakértői vélemény szerint ugyanis, amely két évig készült, nem tűnt el pénz, csupán pontatlanul vezették a könyvelést. Az Aktuality.sk portálnak ezt a rendőrség szóvivője is megerősítette.

A könyvvizsgálatot Bezák indította el. Már akkor hangot adott annak, hogy szerinte hűtlenül kezelték az egyházmegye vagyonát. Bezák 2012-ben furcsa csekkekről, egy 339 ezer dolláros vatikáni tranzakcióról, illetve 1,6 millió dolláros gyanús átutalásról beszélt. Az egyházmegye polgári bizottsága, mely abban az időben még az előző püspököt, Sokolt támogatta, visszautasította, hogy pénzt utaltak volna a Vatikáni Bankba. A bizottság jogi képviselője akkor Ján Čarnogurský, a Kereszténydemokrata Mozgalom vezető személyisége volt.

Mint az ismeretes, Bezákot 2013. július 31-én leváltották, és egy olaszországi kolostorba küldték.
Önnek ajánljuk

A Huawei telefonjait használóknak egyelőre nincs miért aggódni

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Slavia Praha–Baník Ostrava döntő a tv-ben

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Legfrissebb galériák
Olvasta már?