Közélet

A vizsgálat szerint nem loptak milliókat a nagyszombati főegyházmegyénél

Nagyszombat | A Róbert Bezák által indított könyvvizsgálat több millió korona gyanús felhasználását mutatta ki a nagyszombati főegyházmegyénél. A rendőrségi vizsgálat szerint azonban csak pontatlan volt a könyvelés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. január 22. 20:42

Róbert Bezák érsek Ján Sokolt követte az egyházmegye élén. A pénzügyek átvételekor könyvvizsgálatot rendelt el, amiből kiderült elődjének hivatali ideje alatt több tízmillió koronát gyanús körülmények között költöttek el, illetve utaltak át más számlákra.

A könyvvizsgálat után 2012-ben büntetőfeljelentést is tettek, a rendőrség nyomozást indított.

Most azonban véget ért a Sokol-ügy, a rendőrség ugyanis beszüntette az eljárást, mert szerintük nem történt bűncselekmény. Egy szakértői vélemény szerint ugyanis, amely két évig készült, nem tűnt el pénz, csupán pontatlanul vezették a könyvelést. Az Aktuality.sk portálnak ezt a rendőrség szóvivője is megerősítette.

A könyvvizsgálatot Bezák indította el. Már akkor hangot adott annak, hogy szerinte hűtlenül kezelték az egyházmegye vagyonát. Bezák 2012-ben furcsa csekkekről, egy 339 ezer dolláros vatikáni tranzakcióról, illetve 1,6 millió dolláros gyanús átutalásról beszélt. Az egyházmegye polgári bizottsága, mely abban az időben még az előző püspököt, Sokolt támogatta, visszautasította, hogy pénzt utaltak volna a Vatikáni Bankba. A bizottság jogi képviselője akkor Ján Čarnogurský, a Kereszténydemokrata Mozgalom vezető személyisége volt.

Mint az ismeretes, Bezákot 2013. július 31-én leváltották, és egy olaszországi kolostorba küldték.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Világi Oszkár

Világi Oszkár: „Storck hisz a DAC-ban”

farkas

Az agrártárcával tárgyalt az MKP

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.