Régió

Bérbe venné a romos épületeket Pered önkormányzata

Pered | A helyi képviselő-testület múlt heti ülésén tárgyalt a község két ikonikus épületeinek hosszútávú bérléséről. Az öreg iskola és óvoda az egyház tulajdona, a falu nyugdíjas otthont létesítene a romos épületekben.
Kiss Bartalos Éva

2019. április 15. 14:00

Pered
Egy 2018-as statikai jelentés szerint balesetveszélyes a régi óvoda és a mellette álló egykori iskola

Pereden évek óta téma a falu központjában álló két egyházi tulajdonban lévő épület sorsa. Sokáig nem sikerült dűlőre jutni a Nagyszombati egyházmegyével, a falu állami építésügyi felügyeleti eljárást indított a tulajdonos ellen. Az egyházmegye ez után tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy bérbe adná az öreg iskolát és az óvodát a községnek. A képviselő testület még 2013-ban döntött arról, hogy szociális otthont nyitna az időközben veszélyesnek nyilvánított épületekben. Egy tavalyi statikai jelentésből viszont kiderült, hogy veszélyesek az épületek. „Gyorsan kell cselekednünk, az érsekség most érzi szükségesnek és lehetségesnek a helyzet rendezését. Fontos, hogy mihamarabb meghatározzuk a befektetési szándékot és a jövőbeni terveket” - mondta Kőrösi Ildikó Pered polgármestere. Az előzetes tárgyalások alapján a falu ötven évre évi száz euróért bérelheti ki az épületeket. A polgármester elmondta, hogy olyan jogi megoldást keresnek, amely előnyös a falunak és gondoskodik arról, hogy a beruházások az önkormányzat tulajdonában maradjanak. Somogyi László az építésügyi bizottság elnöke kifogásolta a korábbi statikai jelentést, mert szerinte nem hozható felelős döntés az egyoldalas jelentés alapján. Javasolta, hogy készíttessenek egy újabb szakvéleményt, amelyből kiderül, hogy felújíthatók-e az épületek. „Ha nem lehet felújítani az épületeket, akkor a falu bérlőként csak átvállalná az esetleges balesetek miatti felelősséget a tulajdonostól” – mutatott rá Somogyi. A testület hosszasan vitázott arról, hogy megmenthetők-e az épületek és mi alapján kellene eldönteni, hogy az önkormányzat él-e az egyház nyújtotta lehetőséggel. Felmerült az is, hogy, ha a statikus negatív véleményt mond az épületek állapotáról, akkor a jelenlegi homlokzattal újjáépítsék az iskolát és az óvodát. Kőrösi Ildikó leszögezte, hogy a falu kizárólag pályázati forrásokból tudná felújítani az épületeket, egy európai uniós régiófejlesztési pályázati lehetőséget tárt a képviselők elé.

Az önkormányzat megbízta a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat az épületek tulajdonosával, ezzel párhuzamosan pedig készíttessenek új statikai felmérést az ingatlanokról. A képviselők támogatták a szociális intézmény létrehozását és annak szándékát, hogy a falu ötven évre bérbe vegye az épületeket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
diploma

A kormányfő lehetetlent kér a szakdolgozatok felülvizsgálatával

szigetelés

Pénzszivattyú energiaszolgáltatók

*

20 euróért repülhetünk 7 népszerű városba a nyári főszezonban

robert fico

17 járási elnököt váltott le a Smer, júliusban tisztújító ülés lesz

Nagymegyer

Nyáron is lesz iskola és óvoda

ddd

Augusztusban jön a Nyári lázadók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.