Régió

Bérbe venné a romos épületeket Pered önkormányzata

Pered | A helyi képviselő-testület múlt heti ülésén tárgyalt a község két ikonikus épületeinek hosszútávú bérléséről. Az öreg iskola és óvoda az egyház tulajdona, a falu nyugdíjas otthont létesítene a romos épületekben.
Bartalos Éva

2019. április 15. 14:00

Egy 2018-as statikai jelentés szerint balesetveszélyes a régi óvoda és a mellette álló egykori iskola

Pereden évek óta téma a falu központjában álló két egyházi tulajdonban lévő épület sorsa. Sokáig nem sikerült dűlőre jutni a Nagyszombati egyházmegyével, a falu állami építésügyi felügyeleti eljárást indított a tulajdonos ellen. Az egyházmegye ez után tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy bérbe adná az öreg iskolát és az óvodát a községnek. A képviselő testület még 2013-ban döntött arról, hogy szociális otthont nyitna az időközben veszélyesnek nyilvánított épületekben. Egy tavalyi statikai jelentésből viszont kiderült, hogy veszélyesek az épületek. „Gyorsan kell cselekednünk, az érsekség most érzi szükségesnek és lehetségesnek a helyzet rendezését. Fontos, hogy mihamarabb meghatározzuk a befektetési szándékot és a jövőbeni terveket” - mondta Kőrösi Ildikó Pered polgármestere. Az előzetes tárgyalások alapján a falu ötven évre évi száz euróért bérelheti ki az épületeket. A polgármester elmondta, hogy olyan jogi megoldást keresnek, amely előnyös a falunak és gondoskodik arról, hogy a beruházások az önkormányzat tulajdonában maradjanak. Somogyi László az építésügyi bizottság elnöke kifogásolta a korábbi statikai jelentést, mert szerinte nem hozható felelős döntés az egyoldalas jelentés alapján. Javasolta, hogy készíttessenek egy újabb szakvéleményt, amelyből kiderül, hogy felújíthatók-e az épületek. „Ha nem lehet felújítani az épületeket, akkor a falu bérlőként csak átvállalná az esetleges balesetek miatti felelősséget a tulajdonostól” – mutatott rá Somogyi. A testület hosszasan vitázott arról, hogy megmenthetők-e az épületek és mi alapján kellene eldönteni, hogy az önkormányzat él-e az egyház nyújtotta lehetőséggel. Felmerült az is, hogy, ha a statikus negatív véleményt mond az épületek állapotáról, akkor a jelenlegi homlokzattal újjáépítsék az iskolát és az óvodát. Kőrösi Ildikó leszögezte, hogy a falu kizárólag pályázati forrásokból tudná felújítani az épületeket, egy európai uniós régiófejlesztési pályázati lehetőséget tárt a képviselők elé.

Az önkormányzat megbízta a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat az épületek tulajdonosával, ezzel párhuzamosan pedig készíttessenek új statikai felmérést az ingatlanokról. A képviselők támogatták a szociális intézmény létrehozását és annak szándékát, hogy a falu ötven évre bérbe vegye az épületeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?