Közélet

A vállalkozók szerint nem elégséges az állami elsősegély

Pozsony | Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint május 12-ig körülbelül 79 ezer vállalkozói kérvényt regisztráltak, melyek nagyjából felét már ki is fizették. A vállalkozók érdekeit képviselő szakszervezetek azonban továbbra is arra panaszkodnak, az állami elsősegély nem hatékony.
Nagy Roland

2020. május 13. 19:00

vállalkozók
A vállalkozók elégedetlenek az állami elsősegélycsomaggal - TASR-felvétel

A munkaügyi minisztérium március végén fogadta el az úgynevezett állami elsősegélyt, melynek egyik része kifejezetten a vállalkozók anyagi támogatására szolgál. A tárca legutóbb közzétett adatai szerint a munkaügyi hivatalok már több mint 20 millió eurót fizettek ki a vállalkozók megsegítésére (ez a szám azonban már jóval magasabb is lehet, hiszen az összegek átutalása naponta zajlik).

A beérkezett kérvények mintegy fele (több mint 42 ezer) az egyéni vállalkozóktól és az úgynevezett mikrovállalkozóktól érkezett, vagyis azoktól, akik kevesebb mint 10 személyt alkalmaznak. A nagyvállalatok ezzel szemben kevésbé igényelték a támogatást, tőlük mindössze közel 100 kérvény érkezett.

A minisztérium azonban hangsúlyozza, hogy ezek az adatok mindössze iránymutatók, hiszen a kérvények regisztrációja folyamatosan zajlik. 

Milan Krajniak
Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter - TASR-felvétel

Oda kell figyelni

A kérvények feldolgozása után a hivatalok elküldik a szerződéseket a vállalkozóknak, postán vagy elektronikusan. A szerződések aláírása után vissza kell küldeni a dokumentumokat, de néhány esetben – a kifizetés meggyorsítása érdekében – a vállalkozókat személyesen hívják be a hivatalokba. Ilyenkor természetesen oda kell figyelni a szigorú higiéniai előírásokra: a maszk viselése továbbra is kötelező, és be kell tartani a másfél méteres távolságot is. Az aláírt szerződéseket a hivatalok közzéteszik a Központi Szerződésjegyzékben (Centrálny register zmlúv), az ezt követő napon pedig átutalják a megítélt pénzösszeget a vállalkozók számlájára.

A hibásan kitöltött kérvényekre ugyan figyelmeztetnek a hivatalok, így van lehetőség a korrekcióra, de a minisztérium hangsúlyozza, hogy ez nagyban lelassítja az adminisztrációs folyamatokat, ezért mindenkit arra kérnek, hogy figyelmesen tanulmányozzák át az útmutatót, mielőtt beküldik a kérvényt.

Szorít a határidő

Azok a vállalkozók, akik még nem igényelték a támogatást a márciusi időszakra, május 15-ig tehetik meg. Május 16-tól a munkaügyi hivatalok már az áprilisi időszakra igényelt támogatásokat fogják feldolgozni. A két időszak közti különbséget azért is fontos hangsúlyozni, mert márciusra a vállalkozók csak feleakkora támogatásokat kérvényezhetnek, mint áprilisra. A munkaügyi minisztérium indoklása szerint ez azért van így, mert a vírus miatti bezárások csak a hónap közepén kezdődtek, vagyis addig a cégek teljes rezsimben működhettek.

Kik kérhetnek segítséget?

  • Azok a vállalkozók, akiknek be kellett zárniuk cégüket, de nem kezdenek tömeges elbocsátásokba. Ezek a személyek kérvényezhetik, hogy az állam fizesse ki az alkalmazottaik átlagbérének 80 százalékát (de alkalmazottanként legfeljebb 1100 eurót).
  • Akik ugyan nem zártak be, de jelentős bevételkieséseket szenvedtek el. Ezek a vállalkozók attól függően igényelhetnek támogatást, hogy mennyi százalékkal csökkent a forgalmuk (a viszonyítási alap az előző évi bevétel az adott hónapban, vagyis ha a vállalkozók a 2020. márciusi időszakra igényelnek támogatást, akkor a 2019. márciusi bevétel a döntő kritérium).
  • Hasonló feltételek mellett igényelhetnek támogatást az egyéni vállalkozók (SZČO) is.
  • Az egyes támogatások részletes szétírása elérhető a pomahameludom.sk weboldalon.

Elégedetlen vállalkozók

A fent ismertetett adatok ellenére a vállalkozók érdekeit képviselő szakszervezetek továbbra sem elégedettek az állam által nyújtott segítséggel. Miriam Filová, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a szervezet rendkívül nyugtalanul figyeli a dolgok alakulását.

„Ismét hangsúlyozzuk a gyors cselekvés szükségességét, valamint azt, hogy minden vállalkozó valódi segítséget kapjon. Sajnos ez még mindig nincs így. Meg vagyunk róla győződve, hogy ha a kormány részéről nem jön azonnali reakció, akkor a vírus gazdaságra és munkanélküliségre gyakorolt hatása katasztrofális lesz”

– jelentette ki Filová.

Mit kifogásolnak?

A szóvivő elmondása szerint a vállalkozók helyzetét igencsak megnehezíti, hogy az állami támogatás megszerzése nagyon összetett papírmunkával jár. A bonyolult adminisztrációs folyamat eredményeként valódi segítséget a szervezet szerint csak minimális számú vállalkozó kapott, ezért mindenképpen egyszerűsíteni kell a rendszert.

Az AZZZ szerint további megoldást jelentene, hogy a vállalkozóknak a nehéz helyzetben jelentősen lecsökkentenék a bérleti díjak fizetését.

A szervezet ezen kívül a szociális párbeszéd hiányát is kifogásolja. A munkáltatók már régóta arra figyelmeztetnek, hogy a kormány a jelenlétük nélkül tárgyalja meg az őket érintő intézkedéseket. Az AZZZ arról is meg van győződve, hogy a háromoldali egyeztetések segítségével könnyebben ki lehetne szűrni a gyorsan elfogadott törvények és rendeletek gyengeségeit, ami nagyban megkönnyítené a törvényhozási folyamatokat is.

Az élet beindítása

A legnagyobb megoldást azonban az jelentené, ha a kormány lazítana a szigorú intézkedéseken.

„Szlovákia az egyik legbiztonságosabb országok közé tartozik, ahol a fertőzöttek számát sikerült a minimális szinten tartani, tehát úgy gondoljuk, hogy már itt az idő az intézkedések enyhítésére”

– olvasható a szövetség közleményében. A szóvivő továbbá több területet is kiemelt, melyeknek különösen nagy segítségre van szüksége. Ide tartozik az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy, a közlekedés és az idegenforgalom.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Juhász György

A minőségi oktatás vonzza a hallgatót

dac

GALÉRIA: A kerületi rangadón is győzött és élre állt a DAC

Komárom

Visszanyerte régi fényét a Jókai-filagória

Igor Matovič

Több százan tüntettek Matovič háza előtt Nagyszombatban

advent

Rendhagyó lesz az adventi időszak

Peter Pellegrini hlas
Frissítve

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.