Közélet

A többség elutasítja a kötelező óvodalátogatás bevezetését

Az oktatási minisztérium a közösségi hálón indított szavazás a kötelező óvodalátogatás kérdéséről, összesen 6900-an kapcsolódtak be az ankétba.
TASR

2019. május 22. 17:48

Illusztráció - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Az oktatási minisztérium arra volt kíváncsi, egyetért-e a lakosság az intézkedés bevezetésével. A szavazásba bekapcsolódók 31 százaléka ért egyet a kötelezővé tétellel, 69 százalékuk elutasítja. Az ankéthoz összesen 320 hozzászólás érkezett.

„Biztos, hogy nem fogjuk figyelembe venni a felmérés eredményét a törvényalkotás során, ez csupán információ az oktatási tárca számára” – jelentette ki Andrea Pivarčiová, a minisztérium szóvivője. Arra a kérdésre, hogy akkor miért rendezték az ankétot, Pivarčiová azt válaszolta, az 5. életévüket betöltő gyerekek számára kötelezően bevezetendő óvodalátogatás most aktuális téma az oktatásügyben, és gyakorlatilag az egész társadalmat érinti.

A vonatkozó törvénymódosítást a parlament májusi ülésén terjesztette elő három kormánypárti képviselő, Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) és Vörös Péter (Most-Híd). Ha elfogadják, 11 évre emelkedne a kötelező iskolalátogatás, ebből egy év lenne a kötelező óvodalátogatás. A javaslatról jelenleg második olvasatban tárgyalnak a képviselők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Marad a Szlovákiát is sújtó élelmiszer-embargó

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Šatan lett a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?