Közélet

A tanárok ellenzik a pedagógustörvényt

Pozsony | Aláírásgyűjtésbe kezdett a Szlovák Pedagóguskamara, mellyel azt szeretnék elérni, hogy az oktatási tárca vegye figyelembe kifogásaikat a pedagógusokról szóló törvény módosítása kapcsán. A tárca szerint a szakma véleményezhette a tervezetet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 5. 19:00

A kreditrendszer átalakítása, a pedagógusok életen át tartó képzése, az iskolaigazgatók fejlesztése és a tudományos dolgozók megkülönböztetése – csak néhány azon javasolt intézkedések közül, mellyel mintegy tíz szakmai szervezet és a Szlovák Pedagóguskamara nem ért egyet. Közben a törvénytervezetet már második olvasatba utalta a parlament. Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke szerint az oktatási tárca és a kormány nem élt azzal a lehetőséggel, hogy egy olyan modern törvénytervezettel álljon elő, mely vonzóbbá tenné a pedagóguspályát, mely a gyakorlatból indulna ki, s mely nem tenne különbséget pedagógus és pedagógus között. Daniela Čorbová (Kvalitné školstvo) emlékeztetett, hogy Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter 2018 nyarán tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a pedagógusokról szóló jogszabály módosítását, melyhez olyan nagyszámú hozzászólás érkezett, hogy a tárca kénytelen volt visszavenni a tervezetet. „Ezt követően egy teljesen új tervezet került a kormány elé, már tárcaközi egyeztetés nélkül, s a tervezetet januárban a parlament második olvasatba utalta” – emlékeztetett Čorbová, aki szerint a tárca megsértette a törvényalkotás folyamatát azzal, hogy másodszor már nem véleményezhették a javasolt intézkedéseket. Ezért azt szeretnék elérni, hogy a tárca vonja vissza a jogszabályt, s széles szakmai egyeztetést követően kerüljön ismét a plénum elé. A petíció kezdeményezői egyebek mellett kifogásolják a pedagógusok továbbképzését, melynek állításuk szerint kevés a valódi pozitív hozadéka, ráadásul nem vette figyelembe az iskolák igényeit. Bírálják az igazgatók tervezett továbbképzését, de szeretnék elérni azt is, hogy csökkenjen a nevelők kötelező óraszáma.

A tárca elutasítja a vádakat, s állítja, hogy nem volt szükség újabb tárcaközi egyeztetésre. A minisztérium elegendőnek tartja, hogy a szakszervezettel egyeztet a módosításokról. (TASR, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jó fizetés, biztos karrier: az IT-ágazaté a jövő

Baleset Nyitra megyében – mentőhelikopter szállította kórházba a 27 éves nőt

Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot

Glváč visszautasítja, hogy Kočnerrel üzletelt, és feljelentést tesz

Harc a csontokért

A pénzügyminiszternek magyarázatot kell adnia az állami pénzszórásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!