Közélet

A Szövetség ellenzi a tévéműsorok feliratozási kötelezettségét

Pozsony | A Szövetség felszólította Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselőt, hogy hozza helyre a kormány által elkövetett hibát, és kezdeményezze a médiatörvény módosítását, méghozzá a magyar párt által szorgalmazott változásnak megfelelően szüntessék meg a kötelező feliratozást a nemzetiségi nyelvek esetében.
author
Bugár Anna

2022. augusztus 10. 18:08

forrosajto
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke - Somogyi Tibor felvétele

Forró Krisztián, a magyar gyűjtőpárt elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kritikával illette a koalíciót, s annak magyar nemzetiségű képviselőit, amiért a médiatörvény módosításáról szóló szavazásnál hozzájárultak a feliratozási kötelezettség alóli kivétel megszüntetéséhez, ami a nemzetiségi műsorszórásra vonatkozott. A pártelnök hangsúlyozta, parlamenten kívüli pártként komoly eredményt értek el, hiszen a kulturális minisztérium elfogadta a Szövetség javaslatát, s a törvénytervezetbe bekerült az is, hogy az állam nyelvén már nem lesz kötelező feliratozni a magyar nyelvű műsorokat, ami elsősorban a regionális televíziókat tehermentesítette volna. A Szövetség képviselői szerint a változtatás, amelyet a kulturális minisztérium és a petíciós bizottság tárgyalása során sikerült elérni, megoldotta volna a magyar nyelvű televíziós műsorszórás több évtizede fennálló problémáját, amit már korábban a Velencei Bizottság is felismert.

A tavaly novemberi örömhír ellenére azonban a júniusi szavazás rosszul sült el. A Szövetség politikusai felhívták a figyelmet, Monika Kozelová (OĽaNO) módosító javaslatának köszönhetően a kivétel csak a rádióadásokra vonatkozik. Forró hangsúlyozta, az előterjesztett módosítás aláírói között szerepelt Gyimesi is. A politikus szerint mindez azt igazolja, hogy a jelenlegi törvényhozásban nincs olyan erő, amely képes lenne a nemzeti kisebbségek érdekeit képviselni. A szerdai sajtótájékoztatón a párt elnöke felszólította Gyimesit, tegye rendbe a hibát, aminek a részese volt, és változtassa meg a szabályt az eredetileg tervezett javaslat szerint. Közölte, a párt az Európai Parlamenthez fordul az ügyben, mivel a hatályos rendelkezés szembemegy a Velencei Bizottság ajánlásaival.

Kiemelte, az utolsó pillanatban elfogadott változtatás előrelépés helyett inkább hátrányt jelent a kisebbséginyelv-használat terén. „Nem számítottunk arra, hogy az utolsó pillanatban egy törvénymódosító javaslatnak köszönhetően megváltozik ez a törvény. Többek közt ennek köszönhető az, hogy a feliratozás a jövőben továbbra is kötelező lesz a televíziós műsorszórás esetében, amennyiben az a nemzeti közösségek nyelvén történik” – jelentette ki Forró.

Hozzátette, a kormányprogram kisebbségekre vonatkozó ambiciózus terveiből egyelőre semmi sem valósult meg. Példaként említette, hogy Nyitra és Nagyszombat megyében nem terjesztették ki a kisebbséginyelv-törvény hatályát megyei szintre, nem jött létre a kisebbségi hivatal, valamint elakadt a kisebbségi törvény. Úgy véli, az elért eredmények nem születhettek volna meg a Szövetség szakértőinek munkája nélkül, beleértve a Csemadok-törvényt és a kisebbséginyelv-használatot bővítő táblatörvényt egyaránt.

Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke előrelépésnek tartja, hogy a televíziós műsorszórásra vonatkozóan a népszámlálás eredményei alapján az arányosság elve érvényesül a törvényben, a pénzügyi fedezet körüli csendet azonban aggasztónak véli. Kiemelte, a kérdés az, hogy 2023-ra megjelenik-e a költségvetésben a szükséges pénzforrás. „Ha nem, akkor ez is marad az üres ígéretek szintjén” – tette hozzá.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Varga Emese

Minden követ megmozgatva

iskola k

Szociális ösztöndíj középiskolásoknak

válás k

A szülő kapcsolattartási jogáról

Petr Fiala

Megőrizte többségét a szenátusban a cseh kormánykoalíció

határátkelőhely

A szlovák hírszerzés is intenzíven foglalkozik az illegális migráció problémájával

Északi Áramlat 2

Már nem szivárog tovább az Északi Áramlat 2

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.