Több szlovák szeretné, ha Oroszország nyerné meg a háborút, nem pedig Ukrajna

Ismét ukrán katonák haltak meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében

A Szlovák Tudományos Akadémia, az MNFORCE és a Seesame által végzett júliusi felmérésből kiderült, több szlovák azt szeretné, ha nem Ukrajna, hanem Oroszország nyerné meg a háborút.

A válaszadókat arról kérdezték, hogyan szeretnék, ha az ukrajnai háború véget érne. Egy 10 pontos skálán választhattak, ahol az 1 azt jelentette, hogy Oroszország egyértelmű győzelmét, a 10 pedig azt, hogy Ukrajna diadalát kívánják.

A megkérdezettek nagyjából egyötöde (20,6%) Oroszországot hozná ki győztesen a háborúból. Összességében a válaszadók több mint fele hajlott azon skála felé, mely alapján egyértelmű győzelmet kíván Oroszországnak.

Ukrajna győzelmét mindeközben a válaszadók 19,9 százaléka óhajtja, összességében viszont alig egyharmaduk gondolkodik hasonlóan.

A legjobban az OĽaNO, a parlamenten kívüli PS és az SaS szavazói szeretnének ukrán győzelmet látni. Ellenkezőleg, a Smer szavazói és a szélsőjobboldal támogatói örülnének az orosz diadalnak – írta a Denník N.

Képzettség és iskolázottság szempontjából a tendencia egyértelmű: minél alacsonyabb végzettséggel rendelkezik a válaszadó, annál inkább akarja, hogy Oroszország nyerjen, és ez fordítva is igaz.

Ez viszont lehet, hogy önmagában nem csupán az iskolázottság szintjét tükrözi, hanem azt is, hogy az energiaválság és az infláció miatt az alacsonyabb iskolai végzettségűek nagyobb eséllyel kerülhetnek szociális bizonytalanságba.

Oroszország győzelmét tehát nem feltétlenül geopolitikai meggyőződésből, hanem a háború és vele együtt az energiaválság gyorsabb befejezése miatt óhajtják többen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?