A szlovák-ukrán pragmatizmus időszaka következik

Smihlal
Ungvár |

Robert Fico Ukrajnával szembeni szkeptikus kijelentései ellenére gyakorlati témákban is sikeresen egyeztetett Denisz Smihlal ukrán kormányfővel. Az ukrán fél is kerülte a harcias kijelentéseket a találkozót követően, bár több fontos témában is fennáll a véleménykülönbség a két ország között.

Fico útjának előzményei zaklatottan alakultak. A szlovák kormányfő előzetesen kivívta az ukrán sajtó haragját, mivel hétvégén a szlovák köztelevízióban még Kijev szuverenitásának hiányáról, az Egyesült Államoktól való függéséről és az oroszok által megszállt területek feladásának szükségességéről beszélt. Az ukrán félnek az előzményektől függetlenül érdeke fűződött a Ficóval való megegyezéshez: az uniós háborús hitel, a fegyverszállítások kérdése és az európai szervezetekbe való integráció is Kijev prioritásai közé tartozik.

A találkozón elfogadott nyilatkozat a közös pontokról szól, a szlovák-ukrán kapcsolatokat „pragmatikus” alapokra helyezték – a gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy az együttműködésben előtérbe kerülnek a gyakorlati, főként gazdasági témák, míg az erkölcsi alapú, Ukrajna melletti állásfoglalások elmaradnak. Fico pozitívan viszonyul az ukrán európai uniós csatlakozási folyamatához és felajánlotta a szlovák segítséget a kijevi álláspont közvetítésében. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséről tavaly decemberben esett döntés, a folyamat azonban évtizedekig is elhúzódhat. A szlovák kormányfő ígéretet tett arra is, hogy nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott, ötven milliárd eurós támogatási csomagot. Az ígéret annak a fényében érdekes, hogy Fico múlt héten Budapesten kijelentette, a csomag szerkezetének átalakítására vonatkozó magyar elképzeléseket is tudja támogatni.

Továbbra is fennmarad a kettősség a szlovákiai fegyverszállítások kapcsán. A szlovák kormányfő ismételten kijelentette, hogy az ország a jövőben csak humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, miközben valószínű, hogy az üzleti célú, szlovákiai vállalatok által legyártott fegyverszállítmányok a későbbiekben is eljuthatnak a keleti szomszédhoz. Külön kategóriát képezhetnek az úgynevezett Božena-aknakeresők, amelyek iránt az ukrán kormány is érdeklődik és a szlovák olvasatban sem haditechnikai eszközről van szó.

Galéria

Fico a találkozón elmondása szerint világossá tette, hogy az európai uniós tagsággal szemben szemben nem támogatja Ukrajna felvételét a NATO katonai szövetségébe – ez a folyamat a gyakorlatban sokkal gyorsabb ütemben végbemehetne, mint az uniós csatlakozás. A szlovák kormányfő szerint Ukrajna tagsága automatikusan az Oroszországgal fennálló fegyveres konfliktus kibővítését jelentené, ezért bármilyen hasonló javaslatot hajlandó megvétózni. A kijelentés harciasnak tűnhet, de a gyakorlatban a NATO-n belül nincs konszenzus Ukrajna felvétele kapcsán.

A szlovák miniszterelnök a találkozót követően megismételte, nem hisz az orosz-ukrán konfliktus fegyveres megoldásában, kormánya pedig bármilyen béketervet hajlandó támogatni. Ebbe beletartozik az ukrán fél által szorgalmazott javaslat is az oroszok által megszállt régiók azonnali visszaszolgáltatásáról, de fontosabbnak tartja a Svájcban szerveződő békecsúcsot, melyen valószínűleg kínai közvetítést is igénybe vesznek a harcoló felek között.

Nem várható kompromisszum a jövőben sem a tiltólistára helyezett ukrán mezőgazdasági termékeket illetően. Fico szerint a jövőben is megmaradnak a korlátozások, mert az ukrán áruk dömpingje veszélyezteti a szlovák érdekeket, ugyanakkor hajlandóak meghallgatni Kijev javaslatait. A miniszterelnök pozitívan értékelte az ukrán korrupcióellenes intézkedéseket.

A meghirdetett „új pragmatizmus” fényében három konkrét, gazdasági téren folytatódhat az ukrán-szlovák együttműködés: Fico egy korábbi, a széles nyomtávú vasutakra vonatkozó tervet felelevenítve kilátásba helyezte Kijev és Kassa vonatösszeköttetését, valamint a kassai reptér elérhetővé tételét az ukrán állampolgárok számára. Kiépülhet az elektromos infrastruktúra Munkács és Nagykapos (Veľké Kapušany) között, valamint a felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelő is megújulhat a jövőben. Fico elmondása szerint a találkozónak lesz folytatása, a két ország kormányfőjének és minisztereinek bevonásával a határ közelében, szlovák területen tárgyalhatnak. A szlovák kormányfő az Ukrajnából érkező orosz gáztranzit folytatására is ígéretet kapott.

Fico nemzetközi találkozósorozata a szerda éjszakai órákban folytatódott, a miniszterelnök útja ugyanis Ungvárról Berlinbe vezetett, Olaf Scholz német kancellárhoz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?