A szakértő tanácsa: Ezt kell tennie, ha magasabb nyugdíjat akar!

dsds

Ahhoz, hogy a polgárok ne veszítsenek életszínvonalukból a nyugdíjba vonulás után, a legalább a nettó átlagbér szintjének megfelelő átlagnyugdíjra van szükségük. Andrej Zareva, a Partners Group SK szakértője elmondta, hogyan lehet ezt elérni.

 

Ha a nettó átlagbér szintjén lévő nyugdíjat szeretne, akkor jó ötlet az úgynevezett negyedik pillérbe is befektetnie, és így hosszú távú befektetési programokon keresztül felkészülnie a nyugdíjra. Ez befektetési alapokat, ingatlanokat vagy más alternatívákat jelent - ajánlja Andrej Zareva, a Partners Group SK szakértője.

Azt tanácsolja a megtakarítóknak, hogy térképezzék fel jelenlegi jövedelmüket és vagyonukat, tekintsék át a nyugdíjas évekre vonatkozó terveket, és tegyenek félre pénzt a befektetésekhez. "A jól megválasztott befektetési stratégia kulcsfontosságú, mivel a megtakarítók rossz döntések esetén akár nyugdíjuk egyharmadát is elveszíthetik" - jegyezte meg Zareva.

"Ideális esetben a havi jövedelem 20 százalékának kellene a költségvetésből a nyugdíjra való felkészülésre mennie" - számszerűsítette, hozzátéve, hogy ezután meg kell határozni az időkeretet, vagyis azt, hogy mennyi időnk van a nyugdíjba vonulásig.

Zareva összefoglalta a gyakran említett második nyugdíjpillérrel kapcsolatos ajánlásokat is. Közel 1,7 millió lakos tartozik ide, de több mint felük konzervatív alapokban értékeli megtakarításait, és csak 18 százalékuk a jövedelmezőbb indexalapokban.

"Ha 15 vagy több éve van a nyugdíjba vonulásig, mindenképpen a globális diverzifikációval rendelkező indexalapokat ajánlanám, amelyeknek a garantált alapokhoz képest drámaian nagyobb a felértékelődési potenciálja. Egy 55 éves megtakarító esetében más a helyzet" - hasonlította össze a szakértő, hozzátéve, hogy nekik éppen ellenkezőleg, a megtakarítások konzervatívabb programba való átcsoportosítását javasolná.

Mire figyelmeztet még a szakértő a a második nyugdíjpillérrel kapcsolatban? Válasz a galériában!

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!