Közélet

A növekvő világpiaci gázár miatt új gázár-visszatérítés jöhet

Pozsony | Amennyiben a gáz világpiaci ára továbbra is növekedni fog, a kormány fontolóra veszi az újabb gázár-visszatérítést – nyilatkozta a TASR-nek Maroš Stano, a Gazdaságügyi Minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a kormány regulációs politikája nélkül a háztartások sokkal jobban megéreznék a bőrükön az áremelkedést. A tárca az ellenzéki SaS vádjaira reagált így, akik nemtetszésüket fejezték ki a gázárak emelkedése miatt.
TASR

2018. november 6. 08:09

- Képarchívum, illusztráció

„Az áram és a gáz árának durva, több tíz százalékos emelkedését nem a szlovák kormány okozta, hanem a világpiaci helyzet. Mindenhol ez a helyzet, nem csak Szlovákiában" – hangsúlyozta a tárca szóvivője, aki azt is megemlítette, hogy az árakról egy független szakember dönt, aki átlátja az egész árszerkezetet.

A szóvivő szerint a kormány által gyakorolt regulációs politika nélkül az árak akár 15-20 százalékkal is emelkedhettek volna. „Amennyiben jövőre is folytatódni fog a rohamos világpiaci gázár-növekedés, a kormány újra bevezetheti a gázár-visszatérítéseket" – jelezte Stano.

Karol Galek parlamenti képviselő (SaS) a hétfői sajtókonferencián elmondta, hogy Szlovákia tönkretette az egészséges konkurenciát, amelynek köszönhetően a gáz ára stabil volt. Galek szerint az emberek nemcsak a gáz valódi értékét fizetik ki a Szlovák Gázműveknek (SPP), hanem az állami dotációt is. „Az SaS ma megmutatta, hogy ha hatalomhoz kerül, kiszolgáltatja a védtelen embereket a privatizált monopóliumoknak" – reagált a vádakra a gazdaságügyi tárca.

2018. november 6. 07:19

A gázárak dotációja az SaS szerint felszámolta a konkurenciát
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

A péceli Ráday-kastély fájdalmas múltja

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?