A nemzetiségi iskoláknak segít az új kormányrendelet

iskola
Pozsony |

A kormány mai ülésén jóváhagyta az oktatásügyi minisztériumban kidolgozott rendeletet, mely azoknak az alapiskoláknak a javadalmazási és fenntartási előírásait érinti, ahol a tanítás a nemzeti kisebbség nyelvén folyik, illetve a diákok valamely nemzeti kisebbség nyelvét tanulják. Az előírás több mint 30 000 diákot érint pozitívan.

A rendelet (a Szlovák Köztársaság Kormányának 630/2008. Tt. számú rendelete, amely rendelkezik az állami költségvetésből származó pénzeszközök elosztásáról az iskolák és oktatásügyi létesítmények számára) célja, hogy növelje a bérek illetve az alapiskolai oktatási-nevelési folyamatok normatíváit. A javaslat abból indul ki, hogy a nemzetiségi iskolákban összetettebbek a személyi és üzemeltetési kérdések, mint a szlovák tanítási nyelvű iskolákban.

A gyakorlatban ez többek között azt jelenti, hogy a nem szlovák tanítási nyelvű alapiskolák számára magasabb, 113 százalékos lesz a bérek, illetve az alapiskolai oktatási-nevelési folyamatok egy főre eső normatív támogatása.

Ezzel együtt egy új normatív juttatást is bevezetnek azon tanulók után, akik az alapiskolákban a nemzeti kisebbség nyelvének kerettanterve alapján tanulják a nemzeti kisebbség nyelvét. Ez a jtámogatás a jövőben 104 %-os lesz, és a ruszin, a roma, az ukrán, az orosz, a német és a horvát nyelvet is oktató iskolákat érinti.

A rendelet, melynek megváltoztatását a Híd kezdeményezte, 2018.január 1-től lép hatályba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!