Közélet

A nemzeti bank a vártnál alacsonyabbra, 3,3%-ra becsüli a GDP növekedését

Pozsony | A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legfrissebb középtávú előrejelzése szerint a szlovák gazdasági növekedés idei szintje várhatóan 3,3%-os lesz. A korábbi előrejelzéshez képest a bruttó hazai termék (GDP) 2019-es növekedését 0,2 százalékponttal alacsonyabbra becsülik.
TASR

2019. június 11. 16:48

Peter Kažimír - TASR-felvétel

„A szlovák gazdaság az idei évben és jövőre a vártnál valamivel lassabban fog növekedni” – mondta Peter Kažimír, az NBS új elnöke. Hozzátette: a GDP növekedése várhatóan 2020-ban is 0,2 százalékponttal alacsonyabb lesz az eddig vártnál. 2021-ben az NBS becslése szerint a gazdasági növekedés eléri majd a 2,8%-os szintet, amely egyezik a korábbi középtávú előrejelzésekben szereplő adatokkal.

Kažimír rámutatott: Szlovákia az elmúlt időszakban pozitív számokat produkált, a külföldi kockázatok azonban egyre számottevőbbek. Példaként a brexitet, illetve a világkereskedelemben jelentkező, egyre gyakoribb ellenségeskedést említette. Hozzátette: a munkaerőpiac pozitív irányban fejlődik. A foglalkoztatottság a várakozások szerint idén 1,2, jövőre 0,6, 2021-ben pedig 0,5 százalékkal nőhet. „A növekedés dinamikája a munkaerő-hiány és a populáció elöregedése miatt lassulni fog” – tette hozzá Kažimír.

2019-ben várhatóan 6,7%-kal, jövőre 6,1%-kal, 2021-ben pedig 5,5%-kal fog nőni a nominálbér. A reálbér idén 4, a következő két évben pedig 3,5 és 3,2 százalékkal fog emelkedni. Az infláció a következő három évben 2,5% körül fog mozogni.

Ódor Lajos, az NBS alelnöke szerint az államháztartási hiány 2019-ben elérheti a GDP 0,7%-át, jövőre és 2021-ben pedig 0,8%-ra emelkedhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico: A parlament nem fog megválasztani egyetlen új alkotmánybíró-jelöltet sem

Matovič és Zlatica Kušnírová közös ebédre invitálja az ellenzéki pártelnököket

Emléktáblát állítanak Kolár Péternek

Nagy port kavart Orbán levele

Minden hangszeren játszanak: futballisták a mikrofon mögött

Szlovák juhtúró magyar tejből

Legfrissebb galériák
Olvasta már?