A munkáltatók sem elégedettek Robert Fico kormányprogramjával

Martin Vlachynský

A parlamentnek a múlt héten nem sikerült lezárnia a Robert Fico vezette kormány programnyilatkozatáról szóló vitát, amely ezért e héten kedden folytatódik. Az előterjesztett javaslatot eddig főként az ellenzék vetette alá kíméletlen kritikának, nincsenek megelégedve vele azonban a szlovákiai munkáltatók sem.

A szlovákiai munkaadók és kereskedők szerint a kormány által a parlament elé terjesztett programnyilatkozat nem tükrözi kellőképp az igényeiket. „Hiányoznak belőle a bürokrácia csökkentését elősegítő intézkedések, valamint a jövedelemadóval és a vállalatok versenyképességével kapcsolatos kiigazítások is” – állítja Oldřich Holiš, a Szlovák Vállalkozói Kamara (SŽK) elnöke, aki szerint az előterjesztett intézkedéseket így egyfajta keretnek tekintik, a részletesebb meghatározásukról a szakmai tárgyalásokon kellene dönteni.

Miriam Filová, a Munkaadói Szervezetek Szövetségének (AZZZ) a szóvivője szerint a szlovákiai cégek egyik legégetőbb problémája a szakképzett munkaerő hiánya. „Ezért üdvözöljük a kormány programnyilatkozatában vállalt kötelezettségét a külföldi vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatos akadályok elhárítására. Ezek azonban még mindig nem elegendők ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a többi visegrádi országgal, amelyekben a szabályok egyszerűbbek és gyorsabbak. A bürokrácia miatt Szlovákia sok olyan munkavállalót veszít el, akikre a munkaerőpiacnak szüksége lenne” – tette hozzá Filová.

Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője elhibázott ötletnek tartja az extraprofitadó bevezetését is. „A kormány meg akarja adóztatni a többletnyereséget, ami csak egy másik megnevezése a megadóztatom, akit akarok, amikor csak akarom szabályának. A magasabb adókat és járulékokat valószínűleg nem kerülik el az egyéni vállalkozók, a bérlakásokba fektetők és a magasan képzett munkavállalók sem. A szlovákiai vállalkozásokra nem várnak könnyű idők” – állítja Vlachynský.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?