A lakosság közel negyedének nincs pénztartaléka

euro penz

A lakosság közel negyedének nincs megtakarított pénze. Emellett a megkérdezettek ötöde válaszolta, hogy a család minimum öthavi bevételének megfelelő összeget sikerült tartalékolnia. A felmérést a STEM/MARK ügynökség végezte a Home Credit Slovakia számára májusban és júniusban.

Az elmúlt egy évben a lakosság felének csökkentek a megtakarításai, ezen belül 38%-ának jelentős mértékben. 15%-nyian válaszolták, hogy kicsit kevesebb a megtakarított pénzük, viszont a megkérdezettek 13%-ának sikerült növelnie a tartalékait.  

„A felmérés szerint a háztartások több mint 20 százaléka egyetlen eurót sem tud félretenni havonta, egyharmada pedig 40 és 120 euró közti összeget. 12%-nyian válaszolták, hogy havonta 200-400 euró közti összeget tudnak félrerakni” – részletezte Jaroslav Ondrušek, a Home Credit elemzője.

A felmérés szerint a megkérdezettek 62%-a tesz félre havonta legalább egy kis összeget, ám 43%-uk jóval kevesebbet, mint tavaly. 23%-nyian ugyanakkora összeggel takarékoskodnak havonta, mint korábban, és 10%-nyian válaszolták, hogy többet tudnak tartalékolni.

Ha hirtelen megszűnne a háztartás eddigi rendszeres havi bevétele, 22%-uk egy hónapot sem lenne képes kihúzni, további 17%-uk egy hónapig tudna kezelni ilyen helyzetet. 30%-uknak 3-6 hónapra elegendő tartaléka van. A lakosság 9%-a tudna akár több mint egy évig is rendszeres havi bevétel nélkül megélni az eddigi megtakarításainak köszönhetően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?