Közélet

A kormány valószínűleg szerdán dönt a vadászrepülőgépek vásárlásáról

A kormány valószínűleg szerdán fog dönteni az új vadászrepülőgépek vásárlásáról. Ezt Peter Pellegrini (Smer) kormányfő közölte a parlament Védelmi és Biztonsági Bizottságának az ülése előtt.
TASR

2018. július 11. 11:08

Illusztrációs felvétel

„Dönteni kell, nem halasztgathatjuk ezt tovább, mivel augusztusig már semmi újat nem tudunk meg, így a döntésnek ma kell megszületnie” – közölte a kormányfő azzal, hogy minden olyan anyag, amely a döntéshez szükséges, a kabinet rendelkezésére áll.
     

A közölt anyag nem tartalmazza Svédország és az USA kormányának árajánlatait. Pellegrini ezt azzal magyarázza, hogy a két fél nem szerette volna ezt nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor a szerződés aláírása után minden ehhez kapcsolódó adatot nyilvánosságra hoznak. A kormány döntését egy későbbi sajtótájékoztatón fogják ismertetni.  
     

A védelmi miniszter 14 darab F-16-os Block 70/72 típusú amerikai vadászrepülőgép vásárlását részesítené előnyben a svéd JAS-39 C/D Gripen repülőgépekkel szemben. Ez a miniszter Biztonsági és Védelmi Bizottság elé terjesztett anyagából derül ki.
     

A vadászrepülőgépek vásárlásáról eredetileg június végéig kellett dönteni. Peter Pellegrini kormányfő azonban a vadászgépekről szóló tárgyalást elhalasztotta, mert azt akarta, hogy a tárgyaláson minden ehhez szükséges anyag meglegyen, és hogy össze tudják hasonlítani a svéd JAS-39 Gripen, illetve az amerikai F-16-os vadászrepülők gyártóinak ajánlatát.
     

Szlovákia összesen 14 vadászrepülőt akar vásárolni, melyek az elavult orosz MiG-29-eseket váltanák. A Védelmi Minisztérium korábban a JAS-39-es Gripen repülőgépek bérléséről tárgyalt a svéd kormánnyal. A jelenlegi védelmi miniszter azóta az USA kormányával folytatott tárgyalásokat az F-16-os gépek vásárlásáról. A vásárlás kiadásai előreláthatólag meghaladják az egymilliárd eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

VIDEÓ: Keszthelyi Vivien autóversenyző elvitte egy körre Orbán Viktort

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?