Közélet

A Költségvetési Felelősség Tanácsa megerősítette az MKP szakmai véleményét

Pozsony | Néhány hónapja megalakult a Szlovák Köztársaság Költségvetési Felelősségének Tanácsa. Első ízben hallatta hangját, amikor a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kongatta meg a vészharangot. Ezzel kapcsolatban Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke nyilatkozatot juttatott el az Új Szó Online-hoz, melyet teljes terjedelmében közlünk.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 12. 16:45

 

Kinyilvánította, hogy a kormány által elfogadott intézkedések jövőre nem fogják feltétlenül azt eredményezni, hogy az államháztartás hiánya az össztermék 3 százaléka alá csökken. Nagy a kockázata az államháztartás megnövelt hiányának, ugyanezt erősítette meg néhány napja az Európai Bizottság. Újabb intézkedések elfogadására sarkallták a kormányt.
 
Megerősítést nyert ezzel a Magyar Közösség Pártja huzamosabb ideje hangoztatott szakmai véleménye a jövő évi állami költségvetésről, a költségvetés kockázatairól és a tarthatatlan hiánycélról. Annak ellenére, hogy jövőre a kormány alaposan megnöveli az adó- és járulékterheket, az államháztartás alakulása kedvezőtlen lesz, tarthatatlan lesz a 3 százalékos hiánycél. A jövő évre jóváhagyott kormánycsomag döntő része az iparosok, kis- és közepes vállalkozók, valamint a középosztály vállára helyez újabb terheket, vagyis azokat terheli meg fokozottan, akiktől a gazdaság felpörgetését, újabb munkahelyek létrehozását várnánk.
 
Teljesen elhibázott a kormány jövő évre beharangozott gazdaságpolitikája, a kormány intézkedéscsomagja alaposan célt téveszt. A Magyar Közösség Pártja mellett tehát megerősítették ezt a Költségvetés Felelősségének Tanácsa, az Európai Bizottság, valamint az ellenzéki parlamenti pártok is. Nem lesz elégséges a jövő évi kockázatok fedezésére létrehozott kockázati alap sem. A Magyar Közösség Pártja azt javasolja, hogy az alap összegét növeljék meg a kormány által jóváhagyott összeg duplájára, optimális esetben az összeg háromszorosára. A gazdaság alakulása miatt sajnos ezzel sem biztos, hogy tartható lesz az Európai Unió és a polgárok, a lakosság irányában a kormány által felvállalt hiánycél. A mi célunk pedig az, hogy ne növekedjen meg számottevően az államadósság.
 
Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Burgenland, a mesebeli táj

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Meghalt „Európa arca”

A németek többsége biztonságban érzi magát, de nagy részük nem bízik az állam védelmében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?