A koalíció szerint Kováčik elítélése a Fico-kormányt minősíti

Kováčikot az ítélethirdetés után bilincsbe verve vezették el
Pozsony |

A volt speciális ügyész, Dušan Kováčik bűnöző” – jegyezte meg Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Legfelsőbb Bíróság keddi döntése kapcsán. Míg Robert Fico (Smer) szerint Kováčik a büntetőjoggal való visszaélés áldozata, addig a koalíciós pártok szerint az előző kormány idején működő korrupt rendszer egyik jelképe.

A Legfelsőbb Bíróság bűnösnek találta Kováčikot, aki 50 ezer euró kenőpénzt fogadott el Ľudovít Makótól, és speciális ügyészként arra utasította az ügyben eljáró ügyésznőt, hogy ne nyújtson be panaszt Ľubomír Kudlička, a Takáč-bűnbanda főnöke szabadlábra helyezése ellen. Kováčik emellett bűnt követett el, amikor a vizsgálati iratokból titkos adatokat szivárogtatott ki. A bűnszervezet létrehozásával és együttműködésével kapcsolatos vádpontban, valamint a hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében a fellebbviteli bíróság megszüntette a Specializált Büntetőbíróság tavaly őszi ítéletét. Kováčikot az ítélethirdetés után bilincsbe verve vezették el, de az elsőfokú ítéletnél (14 év börtönbüntetés) enyhébb büntetést kapott – 8 évre kerül rács mögé.

Nem adják fel

Erik Magál, Kováčik védőügyvédje leszögezte, rendkívüli jogorvoslati indítványhoz folyamodik. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy idővel sikerül igazolni védence ártatlanságát. „Mi tudjuk, hogy igazunk van, élünk a rendkívüli jogorvoslat eszközeivel. Folytatjuk, amíg igazat nem ad nekünk a bíróság” – tette hozzá. Michal Šúrek, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze szerint a volt speciális ügyész elítélése nem jó jel arra vonatkozóan, mik történtek az elmúlt években. „Nem beszélnék elégedettségről, mert jobban át kellene gondolni, mi igazolódott be. Ez meglehetősen súlyos problémára utal a társadalomban” – véli Šúrek. Rámutatott, a bíróság azokban a vádpontokban, amelyekben nem találta bűnösnek Kováčikot, nem mondta ki, hogy a bűncselekmény nem történt meg. A jogerős ítéletet követően Maroš Žilinka főügyész kijelentette, a törvény értelmében leváltja Kováčikot az ügyészi posztról.

Heger a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt írta, akik ma is Kováčikot védik a parlamentben, maguk sem különbek nála.

Az ilyen erkölcsi hanyatlás nemcsak az ő személyes hibája, hanem a Smer által működtetett rendszer ismertetőjele

– tette hozzá, majd rámutatott, a volt speciális ügyész együttműködött a maffiával, és hagyta magát lefizetni. Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke úgy véli, Kováčiknak a frontvonalban kellett volna harcolnia, ehelyett azonban engedett a korrupciónak. „Az ő esete is azt mutatja, nem elég, ha jó törvények és intézmények vannak az országban. Elsősorban minőségi emberekre van szükség, akik ezeket az intézményeket képviselik” – jegyezte meg.

A korrupció jelképe

Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő abszurdnak tartja, hogy Kováčik a kormány áldozata lenne. Robert Fico (Smer) azzal vádolta a koalíciót, hogy brutálisan visszaélt a büntetőjoggal, amit politikai célokra használt. Zemanová kiemelte, az ítélet azt mutatja, hogy a bűnüldöző szervek teszik a dolgukat. Veronika Remišová (Za ľudí) úgy véli, az egykori speciális ügyész elítélése annak a szimbóluma, hogy egy évek óta tartó korrupt rendszer érinthetetlen főnökeinek hosszú idő után félniük kell az igazságszolgáltatástól.

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány állásfoglalásában azt írta, kulcsfontosságú döntés született. „A Legfelsőbb Bíróság mai döntése kulcsfontosságú az intézményekbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom szempontjából. Ugyanakkor eloszlatta a NAKA, a Speciális Ügyészség és a Büntetőbíróság által vezetett politikai perek mítoszát. Dušan Kováčik annak a korszaknak a szimbóluma, amelyben a legmagasabb helyeken a korrupció »nem létezett«, »a mi embereink« pedig sérthetetlenek voltak. Az igazság végül utolérte azt a férfit is, aki másokat megóvott vele szemben” – áll a nyilatkozatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?