Közélet

A klímaváltozás egyre negatívabb hatásait már mindnyájan érzékeljük

Pozsony | Szlovákiában az emberek 80%-a érzékeli az éghajlatváltozás hatásait a mindennapi életben – derül ki az Európai Beruházási Bank (EBB) friss felméréséből.
Bugár Anna

2021. november 12. 07:00

klíma
Szlovákiában a fiatalabb generáció, vagyis a 15 és 29 év közöttiek 87%-a gondolja azt, hogy az éghajlatváltozás a 21. század legnagyobb kihívása az emberiség számára - TASR/AP-felvétel

Az uniós intézmény által kiadott elemzésben azt vizsgálták, miként vélekednek az emberek az éghajlatváltozásról, illetve milyen elvárásaik vannak a klímavédelem terén tervezett intézkedésekről. A közvélemény-kutatásba a 30 érintett országból több mint 30 ezer ember kapcsolódott be, az adatgyűjtésre augusztus 26. és szeptember 21. között került sor. 

Aggódó fiatalok 

Szlovákiában a lakosok háromnegyede gondolja azt, hogy az éghajlatváltozás a 21. század legnagyobb kihívása az emberiség számára. Ez a szemlélet elsősorban a fiatalabb generációra jellemző, a 15 és 29 év közöttiek 87%-a vélekedik így, a másik oldalon, a nyugdíjasokat már annyira nem nyomasztja klímánk jövője. A demográfiai tényezőkön kívül szerepet játszott a válaszadók anyagi helyzete is – az alacsonyabb bevétellel rendelkező személyeket magasabb arányban (79%) nyugtalanítja a klímaváltozás, mint azokat, akiknek nagyobb jövedelmük van (72%). 

A válaszadók túlnyomó többsége (80%) azt nyilatkozta, az éghajlatváltozás hatásait a mindennapi életben is érzékeli. Ez az arány meghaladja az uniós átlagot (77%), és még magasabb a fiatal felnőttek körében (83%). Érdekesség, hogy a politikai beállítottság alapján is jelentős különbségek mutatkoznak – míg a baloldalhoz közelebb álló személyek 72%-a találkozik napi szinten az éghajlatváltozás jeleivel, addig a jobbra tendáló személyeknél ez az arány közel 20%-kal magasabb (89%). 

Hiányzó politikai akarat 

A kormány tétlensége nem kerüli el a lakosok figyelmét, a megkérdezettek háromnegyede szerint az éghajlat válsága jobban nyugtalanítja őket, mint az ország vezetőit. Éppen ezért sokan kételkednek abban, hogy Szlovákia képes lesz a sikeres zöld átállásra. A válaszadók mindössze 40%-a gondolja azt, hogy teljesítjük a párizsi klímaegyezményben tett vállalásokat, és 2050-re jelentősen csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást. 

A válaszadók 55%-a támogatja a szigorúbb intézkedések bevezetését, amelyek hozzájárulnak az emberek tudatos és környezetbarát viselkedéséhez. Mindössze a megkérdezettek 12%-a véli úgy, hogy a globális felmelegedés nem az emberi tevékenység következménye. Arra a kérdésre, milyen energiaforrásra kellene támaszkodni a globális felmelegedés elleni harc során, a hazai válaszadók többsége azt felelte, elsősorban a megújuló energiaforrásokra kellene összpontosítani. Az uniós átlaghoz képest Szlovákiában nagyobb támogatást élvez az atomenergia felhasználása. Az elemzésből kiderült, az európai országokhoz viszonyítva hajlamosabbak vagyunk az energiatakarékosság fontosságának felismerésére. Ez főként az idősebb generációra érvényes, a 64 év feletti nyugdíjasok 45%-a szerint jobban kellene spórolni az energiával. A fiatalok körében ez az arány sokkal alacsonyabb, mindössze 11%. 

Jöhet a változás 

A megkérdezettek kétharmada támogatná a környezetvédelmi adó bevezetését, amely azokra a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozna, amelyek a legnagyobb mértékben felelősek a globális felmelegedésért. Az alacsony bevételű válaszadók 71%-a javasolja ezt a megoldást. Az elektromos termékekre meghosszabbítanák a jótállási időt, azt szeretnék, ha 5 évig lehetne visszavinni a meghibásodott terméket. Az emberek 92%-a alacsony kibocsátású vonatokkal váltaná fel a repülőket a rövidebb távokon. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csollány Szilveszter

Csollányra emlékezve: búcsúzik tőle első mestere és volt iskolája

Pozsony

Eladó étterem, hotelből munkásszálló – tovább zuhant a pozsonyi turizmus

gyerekek

A covidon átesett gyerekek gyakrabban küzdenek ezzel az alattomos betegséggel

rendőrség

Buszon molesztált egy 10 éves kisfiút

Eduard Heger

Az ukrajnai helyzet miatt Heger összehívta a biztonsági tanácsot

Covid-pass

Figyelem, február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a COVID-igazolvány!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.