Közélet

A kisebbségre is figyel a PS-Spolu

Pozsony | A PS-Spolu koalíció szombaton délelőtt a Somorja melletti Hviezdoslavfalván mutatta be választási programját. Ebben azt írják, minisztériumokat szüntetnének meg, illetve újakat hoznának létre, de a megyéket is felszámolnák, és nyíltan fellépnének a Penta befektetési csoport ellen is.
Czímer Gábor

2019. szeptember 23. 11:00

ps/spolu truban beblavý
- Képarchívum

A pártszövetség szerint azért a Pozsony melletti faluban mutatták be a programjukat, hogy közvetlenül a választóknak prezentálhassák azt. Azt tervezik, hogy országszerte több, a szombatihoz hasonló programismertető eseményt szerveznek.


Figyeltek a kisebbségekre 
A PS-Spolu választási programja önálló fejezetben tárgyalja a marginalizált roma közösségek problémáira kínált megoldásokat, fel szeretnék vállalni például a „cigányellenességgel” szembeni harcot, de a többi nemzetiségi kisebbség számára is összeállítottak egy csomagot. Ez utóbbiról szóló fejezet elején leszögezik: úgy látják, hogy eddig a kisebbségi kultúrára és nyelvre vonatkozó állami politika sokszor a nemzetiségek identitásának elvesztéséhez vezetett. Kiemelik, a nemzetiségek együttélését, nem pedig a kisebbségek asszimilációját tartják céljuknak.


Nyelvtörvény-módosítás
A választási programban azt írják, olyan törvény megalkotását tervezik, amely rendezné a kisebbségek jogállását, meghatározná jogaikat, szimbólumaikat. A roma kisebbség nyelvi és kulturális diszkriminációja ellen is fellépnének. 
A programban kiemelt szerepet kap a kétnyelvűség támogatása. Kétnyelvű nyilvános feliratokat vezetnének be, javítanák a közszolgáltatásoknak a kisebbségi nyelven való elérhetőségét, újragondolnák az államnyelvtörvényt. Törvényben rögzítenék a kisebbségi oktatás jogállását, támogatnák a kisiskolákat és a szlovák nyelv oktatásának módszertanát is megváltoztatnák. A kettős állampolgárságot tiltó törvényt pedig úgy enyhítenék, hogy akinek családtagjai más országban élnek, az felvehesse annak az országnak az állampolgárságát és megtarthassa a szlovákot is. A Kisebbségi Kulturális Alap esetében pedig az átláthatóságot növelnék, és megszüntetnék a támogatások politikai alapon való odaítélését. A közmédiában nagyobb teret adnának a kisebbségi nyelvű műsoroknak.


Új adórendszer
A PS-Spolu programjában új adónemek bevezetését is ígéri. Eszerint megadóztatnák az egészségtelen ételeket, a környezetszennyező tevékenységeket, a nagy internetes cégeket, a szerencsejátékot és a vizuális környezetszennyezést is. Ez utóbbi az óriásplakátok megadóztatását jelenti. Az alacsony és közepes bevétellel rendelkező munkavállalók adó és járulékterheit ugyanakkor csökkentenék. Így a beszedett adó teljes mennyisége a mostanihoz képest nem változna. Az egészségügy egyes ágazataiban pedig megtiltanák a kereszttulajdonlást. Ez azt jelenti, hogy akinek biztosítója van, az nem birtokolhat kórházat és patikahálózatot. Szlovákiában a Penta befektetési csoport a Dr. Max gyógyszertárak, a Svet zdravia kórházak, és a Dôvera biztosító révén mindhárom területen jelen van. 


Felszámolnák a megyéket
A két párt azt tervezi, hogy ha kormányra kerülnek, megszüntetik a gazdasági minisztériumot és az informatizációért felelős kormányalelnök hivatalát, de létrehozzák az emberi jogok tárcáját, valamint a közigazgatási és vidékfejlesztési minisztériumot. Terveik között szerepel, hogy felszámolnák a megyéket, amelyek kompetenciáit az önkormányzatok kapnák meg. Ennek fényében a 2022-es megyei választásokat sem tartanák meg. A parlamentet kétkamarássá tennék, felsőház vagy szenátus létrehozásával. Ennek tagjait közvetlenül választanák, az országot 40 választási körzetre osztanák, amely mindegyike adhatna egy szenátort. A parlament alsó kamaráját ugyanakkor 120 fősre csökkentenék.


Elvi kérdések
A programban ugyancsak szerepel a hivatalos élettársi kapcsolat bevezetése. Ezzel az intézménnyel a heteroszexuálisok mellett az azonos nemű párok is élhetnének. A kábítószerek szabályozását szakmai érvek mentén szeretnék átalakítani, az egyházak és az állam szétválasztásáról pedig széles társadalmi vitát indítanának. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.