Közélet

A kisebbségre is figyel a PS-Spolu

Pozsony | A PS-Spolu koalíció szombaton délelőtt a Somorja melletti Hviezdoslavfalván mutatta be választási programját. Ebben azt írják, minisztériumokat szüntetnének meg, illetve újakat hoznának létre, de a megyéket is felszámolnák, és nyíltan fellépnének a Penta befektetési csoport ellen is.
Czímer Gábor

2019. szeptember 23. 11:00

ps/spolu truban beblavý
- TASR/AP-felvétel

A pártszövetség szerint azért a Pozsony melletti faluban mutatták be a programjukat, hogy közvetlenül a választóknak prezentálhassák azt. Azt tervezik, hogy országszerte több, a szombatihoz hasonló programismertető eseményt szerveznek.


Figyeltek a kisebbségekre 
A PS-Spolu választási programja önálló fejezetben tárgyalja a marginalizált roma közösségek problémáira kínált megoldásokat, fel szeretnék vállalni például a „cigányellenességgel” szembeni harcot, de a többi nemzetiségi kisebbség számára is összeállítottak egy csomagot. Ez utóbbiról szóló fejezet elején leszögezik: úgy látják, hogy eddig a kisebbségi kultúrára és nyelvre vonatkozó állami politika sokszor a nemzetiségek identitásának elvesztéséhez vezetett. Kiemelik, a nemzetiségek együttélését, nem pedig a kisebbségek asszimilációját tartják céljuknak.


Nyelvtörvény-módosítás
A választási programban azt írják, olyan törvény megalkotását tervezik, amely rendezné a kisebbségek jogállását, meghatározná jogaikat, szimbólumaikat. A roma kisebbség nyelvi és kulturális diszkriminációja ellen is fellépnének. 
A programban kiemelt szerepet kap a kétnyelvűség támogatása. Kétnyelvű nyilvános feliratokat vezetnének be, javítanák a közszolgáltatásoknak a kisebbségi nyelven való elérhetőségét, újragondolnák az államnyelvtörvényt. Törvényben rögzítenék a kisebbségi oktatás jogállását, támogatnák a kisiskolákat és a szlovák nyelv oktatásának módszertanát is megváltoztatnák. A kettős állampolgárságot tiltó törvényt pedig úgy enyhítenék, hogy akinek családtagjai más országban élnek, az felvehesse annak az országnak az állampolgárságát és megtarthassa a szlovákot is. A Kisebbségi Kulturális Alap esetében pedig az átláthatóságot növelnék, és megszüntetnék a támogatások politikai alapon való odaítélését. A közmédiában nagyobb teret adnának a kisebbségi nyelvű műsoroknak.


Új adórendszer
A PS-Spolu programjában új adónemek bevezetését is ígéri. Eszerint megadóztatnák az egészségtelen ételeket, a környezetszennyező tevékenységeket, a nagy internetes cégeket, a szerencsejátékot és a vizuális környezetszennyezést is. Ez utóbbi az óriásplakátok megadóztatását jelenti. Az alacsony és közepes bevétellel rendelkező munkavállalók adó és járulékterheit ugyanakkor csökkentenék. Így a beszedett adó teljes mennyisége a mostanihoz képest nem változna. Az egészségügy egyes ágazataiban pedig megtiltanák a kereszttulajdonlást. Ez azt jelenti, hogy akinek biztosítója van, az nem birtokolhat kórházat és patikahálózatot. Szlovákiában a Penta befektetési csoport a Dr. Max gyógyszertárak, a Svet zdravia kórházak, és a Dôvera biztosító révén mindhárom területen jelen van. 


Felszámolnák a megyéket
A két párt azt tervezi, hogy ha kormányra kerülnek, megszüntetik a gazdasági minisztériumot és az informatizációért felelős kormányalelnök hivatalát, de létrehozzák az emberi jogok tárcáját, valamint a közigazgatási és vidékfejlesztési minisztériumot. Terveik között szerepel, hogy felszámolnák a megyéket, amelyek kompetenciáit az önkormányzatok kapnák meg. Ennek fényében a 2022-es megyei választásokat sem tartanák meg. A parlamentet kétkamarássá tennék, felsőház vagy szenátus létrehozásával. Ennek tagjait közvetlenül választanák, az országot 40 választási körzetre osztanák, amely mindegyike adhatna egy szenátort. A parlament alsó kamaráját ugyanakkor 120 fősre csökkentenék.


Elvi kérdések
A programban ugyancsak szerepel a hivatalos élettársi kapcsolat bevezetése. Ezzel az intézménnyel a heteroszexuálisok mellett az azonos nemű párok is élhetnének. A kábítószerek szabályozását szakmai érvek mentén szeretnék átalakítani, az egyházak és az állam szétválasztásáról pedig széles társadalmi vitát indítanának. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

FTC–Újpest rangadó a tévében

Frissítve

Közös javaslattal zárultak a Híd, MKDSZ és MKP tárgyalásai

Nem lesz vasúti felüljáró Szencen

Matovič aggódik a Híd és az MKP együttműködése miatt

Sándor Pál nyolcvanéves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!