Közélet

A kerületi bíróság helybenhagyta Sebastiano V. szabadlábra helyezését

Kassa | A Kassai (Košice) Kerületi Bíróság hétfőn helybenhagyta a Tőketerebesi (Trebišov) Járásbíróság korábbi határozatát, melynek értelmében óvadék ellenében szabadlábra helyezték Sebastiano V.-t. Erről Anna Pančurová, a kerületi bíróság szóvivője tájékoztatott hétfőn. Sebastiano V. ellen veszélyes fenyegetés és többszörös garázdaság ügyében indult eljárás, március közepétől volt őrizetben.
TASR

2018. június 25. 16:54

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A Tőketerebesi Járásbíróság június 12-én döntött arról, hogy 2000 euró összegű óvadék ellenében szabadlábra helyezhetik a vádlottat. Ezen kívül ígéretet kell tennie, hogy nem érintkezik a sértettekkel, illetve egy felügyelő tisztet is helyeznek mellé. A döntés ellen az ügyész fellebbezett, a fellebbezésről a kerületi bíróság döntött.
     

Pančurová hozzátette: a kerületi bíróság kiegészítette a Sebastiano V. kötelezettségeire és korlátozására vonatkozó kitételt azzal, hogy megtiltotta a vádlottnak, hogy külföldre utazzon, valamint elrendelte, hogy rendszeresen jelentkeznie kell a felügyelő tisztnél.
     

A Kelet-Szlovákiában élő Sebastiano V. Antonino V. olasz vállalkozó testvére. Utóbbi ellen Olaszországban kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt folyik eljárás. Antonino V.-t egy európai elfogatóparancs alapján május 15-én szállították Szlovákiából Olaszországba. A vállalkozó szlovákiai tevékenységéről és kapcsolatairól meggyilkolása előtt Ján Kuciak oknyomozó újságíró is írt.
     

Sebastiano V. ellen március 14-én indult eljárás. A vád két olyan bűncselekményre vonatkozik, melyeket a vádlott 2017 szeptemberében követett el. „A vádlott rátámadt a sértettre, elkapta a nyakát és fojtogatta, illetve azzal fenyegette meg, hogy megöli őt, azt állítva magáról, hogy maffiózó. A másik esetben ismételten megtámadta ugyanezt a sértettet és többször is ököllel az arcába vágott” – számolt be róla korábban Milan Filičko, a Kassai Kerületi Ügyészség szóvivője. Amennyiben sikerül rábizonyítani a vádakat, Sabastiano V.-t legfeljebb három évre ítélhetik.
     

A kerületi bíróság indoklása szerint azáltal, hogy a bűnüldöző szervek csak a gyanúsított őrizetbe vételétől számított két és fél hónap után jártak el az ügyben, nem teljesültek az eljárás és a döntéshozatal folytonosságának feltételei. A szabadlábra helyezés mellett továbbá azért döntöttek, mert a vádlott nem büntetett előéletű, tettét nem bűncselekményként, hanem vétségként kezelik, illetve mert már több mint három hónapot őrizetben töltött. A kerületi bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?