Közélet

A kereszttulajdon tiltásáról zajlik a vita

Pozsony | Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) felvetette, hogy a szlovák egészségügyben is be kellene vezetni a kereszttulajdon tiltását. A pénzügyminisztérium nyitott a témával kapcsolatos tárgyalásokra, az egészségügyi tárca viszont óvatosságra int. Az intézkedés leginkább a Penta befektetési csoportot érintené, amely tiltakozik a felvetés ellen, szerintük ezzel semmit sem nyernének a betegek.
author
Nagy Roland

2022. május 13. 07:00

korhaz
- TASR-felvétel

Az ÚDZS szerint szükség van egy olyan elemzés kidolgozására, amelyben a kereszttulajdon tiltásának lehetőségeit boncolgatják. A hivatal a nemrégiben közzétett évértékelő beszámolójában figyelmeztetett erre. Állítják, a 2003-mas egészségügyi reform során elszalasztották a a kereszttulajdon tiltását, amelynek eredményeként mára olyan hatalom összpontosul egyetlen magáncég kezében, amely példátlan az európai egészségügyi rendszerekben. Az ÚZDS a Penta befektetési csoportra utalt, amelynek portfóliójába tartozik a Svet zdravia kórház- és rendelőhálózat, valamint a Dôvera egészségbiztosító is.

A pénzügyminisztérium szerint teljesen helyénvaló felvetés, hogy általánosságban a kereszttulajdon tiltásáról tárgyaljanak. A tárca sajtóosztálya a közleményében állítja, a túlzott koncentráció erősen deformálhatja az adott szektor működését, éppen ezért készen állnak szakmai vitát folytatni a jogi megoldásokról a kereszttulajdon esetleges negatív hatásaival kapcsolatban.

Az egészségügyi minisztérium óvatosan viszonyul a kérdéshez, állításuk szerint egy ilyen törvény elfogadásához a teljes koalíció beleegyezésére lenne szükség. Emellett arra figyelmeztetnek, hogy a Penta mélyen beágyazódott már a szlovák egészségügybe, ezért megfontolandó, hogy az efféle radikális beavatkozás nem lenne-e negatív hatással a betegekre és az egészségügyi dolgozókra.

A Penta befektetési csoport elutasítja az ÚDZS állításait, szerintük a szlovák egészségügy legerősebb szubjektuma éppen az állam, amely a legnagyobb egészségbiztosító tulajdonosa és egyben szabályozó szerepe is van. A kereszttulajdon elleni harcot az ÚDZS irracionális politikai kampányának tartják. A Penta állítja, az efféle lépések semmiben sem javítanának az egészségügyi ellátás minőségén és a betegek helyzetén.

A kérdés a szakértőket is megosztja. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke például támogatja az ÚDZS álláspontját.

„Minden fejlett országban tiltják a kereszttulajdont az egészségügyben, mert az végső soron egészségügyi és anyagi szempontból is káros a betegekre. Egy ilyen rendszerben lehetetlen ellenőrizni a valós pénzmozgásokat, emiatt pedig fennáll az egészségügyben található anyagi források kiszivattyúzásának a kockázata”

– vélekedett Visolajský.

Hozzátette, ha valaki egyszerre birtokol kórházakat, rendelőket, gyógyszertárakat és egészségbiztosítót, annak nem érdeke a betegek meggyógyítása, sokkal inkább a folyamatos kezelése, mert csak ez hoz valódi hasznot.

„A gyógyult embernek nem kellenek gyógyszerek, valamint nem igényel rendelői és kórházi ellátást

jegyezte meg a LOZ elnöke.

Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet szakértője elmondta, közgazdászként kettő, egymással ellentétes álláspontból tekint a problémakörre.

„Az integrációnak egyfelől megvannak az előnyei – ha egy láncolaton belül van a biztosító és az egészségszolgáltatók, sikeresebb lehet a páciensek menedzselése. A domináns szerepkör viszont hátrányt jelenthet”

– mondta Vlachynský. Hozzátette, a kereszttulajdont állami szinten is szabályozni kellene. (nar, TASR)

Az Új Szó kiadója, a DUEL-PRESS Kft. a Penta befektetési csoport tulajdonában van.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.