Közélet

A járvány óta a többség már máshogy vásárol

Pozsony | A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) felmérése szerint a koronavírus-járvány hatására a lakosság több mint felének megváltoztak a vásárlási szokásai. Minden ötödik megkérdezett kénytelen volt lejjebb adni az igényeiből, mások pedig a „járványbevásárlás” csapdájába estek.
Nagy Roland

2021. augusztus 18. 15:00

bevásárlás
A járvány kirobbanása óta egyre többen részesítik előnyben a ritkább, nagyobb bevásárlást, ha tehetik, kevesebbet járnak a boltba - TASR-felvétel

Az SAV a Comenius Egyetem és a Focus közvélemény-kutató ügynökség közreműködésé-vel készítette el a tanulmányt, amely Szlovákia lakosságának vásárlási szokásait vizsgálta a járvány idején. A felmérés két fázisban készült, az első 2020 novemberében, a másik pedig 2021 júniusában.

A többség változtatott

Az összesített adatok alapján kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele valamilyen formában változtatott a vásárlási szokásain. 2020 novemberében a válaszadók 18 százaléka, 2021 júniusában pedig a 22 százaléka ismerte be, hogy a járvány kitörése óta kénytelen volt visszafogni magát, és kevesebb pénzt költ a bevásárlás során, mint korábban. Nem meglepő, hogy ez a tendencia főleg az alacsonyabb végzettséggel és kisebb bérrel rendelkező megkérdezettek körében figyelhető meg.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a nagyobb bevétellel rendelkező háztartások nem változtattak: rájuk az jellemző, hogy a sok kisebb bevásárlás helyett most már ritkábban járnak boltba, és inkább az egy nagy bevásárlást részesítik előnyben. Tavaly a válaszadók 34 százaléka vallotta ezt, idén pedig a 30 százalékuk. Azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint semmit sem változtattak a vásárlási szokásaikon, novemberben 46, júniusban pedig 45 százalék volt. Nagyon kis számban vannak azok, akik azt mondták, hogy a járvány idején többet vásároltak (tavaly 1, idén 2 százalék).

„Járványbevásárlás” 

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus egy olyan új szokást is magával hozott, ami korábban kevésbé volt jellemző. „Járványbevásárlásnak” nevezték el, amikor az emberek a bizonytalan jövőtől való félelem miatt nagyobb tartalékokat alakítanak ki maguknak, legyen szó akár élelmiszerről, akár tisztálkodási szerekről. Ezt a jelenséget főként 2020 márciusában, a járvány kirobbanásakor lehetett megfigyelni, amikor a boltokból hiányoztak az alapvető élelmiszerek, de meglepő módon sokan meg is tartották az elraktározási szokásukat. Tavaly novemberen a válaszadók 33, idén júniusban pedig a 36 százaléka vallotta, hogy a vírus megjelenése óta jobban odafigyel a készletek felhalmozására.

Ha a korcsoport alapján nézzük, akkor a járványbevásárlás főként a 18 és 24 év közti korosztálynál figyelhető meg, illetve a 65 felettieknél.

bolt
A felhalmozás az idősebbekre is jellemző volt - TASR-felvétel

Érdekesség, hogy a felmérés nem mutatott statisztikai összefüggést a járványbevásárlás és a válaszadók bevétele, valamint iskolázottsága között, tehát nem csak a tehetősebbek kezdtek felhalmozásba.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy mi az oka a nagyobb készletek kialakításának. A válaszadók leggyakrabban azt felelték, hogy „a biztonság kedvéért, nem tudjuk, mi várhat ránk.” A második leggyakoribb indok ennél konkrétabb: sokan attól félnek, hogy bizonyos élelmiszerek kifogyhatnak a boltok polcairól. Emellett többen válaszolták azt is, hogy nem tudhatni, mikor zárnak be az élelmiszerboltok.

Van, ami nem változik

A szakértők továbbá rámutattak: vannak olyan szokások is, amelyek a vírus előtti időszakhoz képest sem változtak. Ilyen például, hogy Szlovákia lakosságának többsége továbbra is a nagyobb bevásárlóközpontokat és a hipermarketeket részesíti előnyben, szemben a kisebb boltokkal. Összefüggés figyelhető meg az életkor és a bevásárlás helyszíne között: a fiatalok jobban szeretik a nagyobb boltokat, az idősebb korosztály viszont – főleg a 65 év felettiek – inkább a kisebb üzleteket látogatja.

Az online beváráslás terén sincsen nagyobb változás: a válaszadók mindössze 10 százaléka mondta azt, hogy a járvány idején többet vásárolt az interneten. Nem meglepő, hogy ezt a módszert inkább az Y és a Z generáció képviselői részesítik előnyben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
romák

Az Eurostat szerint már Németországban is több a szegény, mint Szlovákiában

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Natália Milanová

Milanová nem lát problémát abban, hogy Magyarország támogatja a templomfelújítást

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Az ünnepek alatt nem lesz korlátozva az utazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.