A januári kiárusításoknál is fontos a tudatosság: kerüljük a pénzszórást!

Újévi kiárusításokra idén is elsősorban a ruházatot és lábbelit kínáló üzletekben számíthatunk (TASR-felvétel)
Pozsony |

A január már hagyományosan a kiárusítások időszaka. A karácsonyi ünnepek után a legtöbb üzlet szezonális leárazással próbálja magához csalogatni a vevőket, és a többségünk enged is a csábításnak. Mire kellene odafigyelnünk, hogy elkerüljük a felesleges pénzszórást?

A legtöbb üzlet a karácsony előtti vásárlási roham után januárban látványos kedvezményekkel próbálja meg visszacsalogatni a vevőket. És bár ezek a leárazások „januári” vagy „újévi” felirattal vannak ellátva, gyakran már decemberben megkezdődnek és csak február közepén érnek véget. Elsősorban a karácsonyfa alatt készpénzt vagy ajándékutalványt találó fogyasztók várják a kedvezményeket, sok vásárló azonban azért készül a kiárusításokra, mert abban bízik, hogy a karácsony előtti időszakban kiszemelt termékekhez most olcsóbban juthat hozzá. Az árkedvezmények azonban gyakran akkora vonzerővel bírnak, hogy olyan termékeket is hajlamosak vagyunk megvenni, amelyekre egyébként semmi szükségünk, és normális esetben eszünkbe sem jutott volna, hogy bepakoljuk a vásárlókosarunkba.

Ruhák és cipők

Újévi kiárusításokra idén is elsősorban a ruházatot és lábbelit kínáló üzletek és márkák esetében számíthatunk. Ezt az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai is megerősítik, amelyek szerint minden év elején a ruházati cikkek és a cipők esetében találkozhatunk a legnagyobb árkedvezményekkel. „Decemberhez képest januárban a ruházati cikkek ára átlagosan 1,3, a lábbeliké 2,4 százalékkal csökken. A női lábbelikre évről évre jelentősebb árengedményeket adnak. A ruházat esetében nem számít, hogy nők vagy férfiak számára kínálják őket, az árleszállítás nagyjából hasonló mértékű. A leárazás azonban a karácsonyi választékra, az elektronikai cikkekre és a háztartási gépekre is vonatkozik” – mondta el lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Csak mértékletesen!

Szlovákiában jelenleg rekordmagas az infláció, amely éves szinten 2022 novemberében meghaladta a 15 százalékot. A legnagyobb, csaknem 28 százalékos árugrást az élelmiszerek esetében mérték, az árcédulákon szereplő magasabb összegeket azonban a pénztárcánk a többi áru és szolgáltatás esetében is megérzi. A ruházati cikkek és lábbelik ára például 6–7%-kal, a háztartási gépeké 5–7%-kal emelkedett, ami természetesen a vásárlók döntésein is meglátszik. A lényeg, hogy a spórolás érdekében idén a szokásosnál is többen érdeklődnek a januári kiárusítások iránt. „Nem szabadna azonban elveszíteni a fejünket. Természetesen, teljesen rendben van, ha olyan árut veszünk akciós áron, amire valóban szükségünk van, ám a korábbi magasabb áron ezt nem engedhettük meg magunknak. Ez esetben jó minőségű termékeket vásárolhatunk kevesebb pénzért. Csak azért megvenni valamit, mert olcsó, azonban már felesleges pénzszórásnak számít, aminek a pénztárcánk látja kárát” – tette hozzá Sadovská.

Fenntartható vásárlás

Az elmúlt években a vásárlás esetében is egyre inkább előtérbe került a fenntarthatóság fogalma. Az Intrum társaság európai fogyasztói jelentése szerint a szlovákiai vásárlók egyre inkább fenntartható és tudatos módon szeretnének költekezni. E tekintetben azonban a fent említett magas infláció is befolyásolja a fogyasztói magatartást. A jelentés szerint a megkérdezettek 63%-a szeretne fenntarthatóbb termékeket és szolgáltatásokat vásárolni, az emelkedő megélhetési költségek azonban ezt megnehezítik számukra. Ennek a dilemmának ugyanakkor pozitív hatása is van. A válaszadók 67%-a állítja azt, hogy új vásárlás helyett egyre gyakrabban javíttatja meg és hasznosítja újra a régi dolgait.

Hogyan vásárolhatunk tudatosan és fenntartható módon? Először is, a „minőség a mennyiség helyett” szellemében csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. Ezt az elvet a kiárusítások esetében is érdemes észben tartanunk, amikor a szokásosnál is nagyobb az esélye annak, hogy olyasmit veszünk meg, amire nincs szükségünk. „Nem kell mindent, ami elromlik, azonnal kidobni és egy újjal helyettesíteni. Próbáljuk még több dolgunkat megjavíttatni, újrahasznosítani vagy kicserélni. Vásárláskor kerüljük az eldobható termékeket – legyen szó akár a megvásárolt termékről, akár a csomagolásról” – figyelmeztet Sadovská, hozzátéve, hogy a felesleges vásárlást egy előre összeírt jó bevásárlólistával is megelőzhetjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?