A Hlas hiszi, hogy a határozat egy új politikai kultúra kezdete

Peter Žiga

A kormánypárti Hlas nagyra értékeli, hogy a parlament elfogadta a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni támadást elítélő határozatot, és reméli, ez egy új politikai kultúra kezdete – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Peter Žiga (Hlas), a parlament alelnöke, megbízott elnöke.

„A Hlas nemcsak az állásfoglalás tartalmát tartja fontosnak, hanem azt is, hogy a politikai spektrum minden képviselője egyértelműen támogatta. Az a tény, hogy a parlamenti pártok képesek voltak közös álláspontot kialakítani a demokrácia elleni merénylettel kapcsolatban, és határozottan elítélni azt, reményt ad az országnak arra, hogy a politikai küzdelem visszatérhet az alapvető politikai kultúra keretei közé, és az érvek lesznek túlsúlyban, nem a gyűlölet” – szögezte le.

A Hlas kiemelte, hogy az állásfoglalás a politikai pártokra, valamint a civil szektor és a sajtó képviselőire is vonatkozik. „A feszültségek enyhítése a társadalom minden rétegének célja és felelőssége kell, hogy legyen” – jegyezte meg Žiga, és hozzátette, nagyra értékeli, hogy nyugodtan zajlanak a parlamenti ülések. „Jó példa a lakosság számára, hogy a fontos pillanatokban képesek egyezségre jutni a politikai táborok” – tette hozzá. A koalíciós tanács keddi ülésen tapasztalt konstruktivitást is méltatta, és kiemelte, hogy az ellenzéknek voltak észrevételei a határozattal kapcsolatban, a koalíció pedig figyelembe vette ezeket.

Megismételte, az nem lenne megoldás, ha a jelenlegi helyzetben nem ülésezne a parlament. Žiga úgy véli, a jelenlegi ülés legkésőbb csütörtök reggel véget érhet, és a képviselőknek csak a következő, június 11-i rendes ülésen kellene visszatérniük a parlamenti padsorokba.

A parlament alelnöke a jó szándék megnyilvánulásának tartja a parlamenti pártok vezetőinek tervezett találkozóját. De – mint mondta – amikor az ötlet megszületett, nem volt olyan a helyzet, hogy minden politikus leülhessen egy asztalhoz. „Megértem a Smer képviselőinek érvelését, miszerint szeretnék, ha Robert Fico is részt venne a kerekasztalon” – mondta. Szerinte a pártelnökök találkozójára csak olyan időpontban kerülhetne sor, amikor a miniszterelnök is jelen lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?