Közélet

A Híd újra tárgyalni hívta az MKP-t

Pozsony | A Híd újra a tárgyalóasztalhoz ülne az MKP-val, hogy a parlamenti választás előtti együttműködésről egyeztessen. Bugár Béla, a Híd elnöke arról beszélt, közös választási pártot hozhatnának létre. Az MKP nem zárkózik el az ötlettől és a tárgyalásoktól sem.
Czímer Gábor

2019. október 9. 18:40

Bugár-Menyhárt
- Somogyi Tibor felvétele

A Híd ma kora este egy sajtónyilatkozatban azt közölte, ismét tárgyalni hívják az MKP-t. Ezt azzal indokolták, hogy korábban a párt Országos Tanácsa az MKP-val való koalícióra, és a koalícióról szóló tárgyalásokon megfogalmazott feltételekre mondott nemet. A közlemény idézi Bugárt, aki a pártja döntését a következőképpen indokolta: 

„A múlt heti Összefogással való találkozó során megértettem, hogy az, amit ezek a fiatalemberek kínálnak, nem összefogás, hanem bomlasztás. Ha így folytatjuk, a szlovákiai magyarság politikai képviselet nélkül marad.” 

A Híd és az Összefogás vezetésének múlt heti tárgyalásán a mozgalom az együttműködési feltételeinek listája mellett azt is közölte a párttal, hogy mely hidas politikusokat nem látja szívesen egy közös jelöltlistán. A Híd ezt követően elutasította az Összefogás ajánlatát, majd pedig tárgyalni hívta az MKP-t.

Az MKP nem zárkózik el

Az MKP a tárgyalások újraindításának hírére egy közleményben azt írta továbbra is a korrekt és kiegyensúlyozott partneri viszony megteremtésében érdekelt, legyen az két, vagy többpólusú. „Az MKP számára egyértelmű és elsődleges cél a magyar egység megteremtése” – fogalmaz a közlemény.

A párt nyilatkozata emlékeztet arra, hogy a nyáron ők javasolták egy választási párt létrehozását. Ezt a megoldást azonban a Híd és az MKP közös tárgyalásain elvetették.

„Most viszont úgy tűnik, hogy a Híd párt átértékelte korábbi álláspontját, és hajlandó a választási párt létrehozásáról tárgyalni”

– fogalmaz az MKP mai nyilatkozata.

Úgy tudjuk a párt vezetése nyitott a Híddal való tárgyalásra. Az MKP pénteken tartja elnökségi ülését, valószínűleg itt döntenek a kérdésben.

A többiek tárgyalnak 

Holnap délután a parlamenti választás előtti együttműködésről tárgyal a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum, az MKP, az Összefogás mozgalom, de az Új Egység mozgalom, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok és a Via Nova képviselői is meghívót kaptak. Az egyeztetés annak a tárgyalássorozatnak a következő állomása, amelyet első alkalommal szeptember 26-án, az MKP székházában tartottak és amelyre a Hidat nem hívták meg. Ezen a tárgyaláson az MKDSZ ugyan jelen volt, de jelezte, szóbeli megállapodást kötött a Híddal való együttműködésről, így a párt képviselői még az egyeztetés vége előtt távoztak. A második találkozót eredetileg múlt hétre tervezték, de aztán elhalasztották. Ez utóbbira kerül sor holnap, immáron az MKDSZ nélkül. A Hidat most sem hívták meg. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szerdára halasztották a parlament rendkívüli ülését
Frissítve

Szerdára halasztották a parlament rendkívüli ülését

A többség szerint egységesen kellene fellépni Kotlebáék ellen

VIDEÓ: Balesetet szenvedett Kotleba

galko

Galkóékat a szavazásuk miatt ki akarják rúgni a DS listájáról

Mikuláš Černák

A bérgyilkos levele a kormányfőnek

Marián Kočner

Fegyelmi eljárást indítványoztak Kočner bírái ellen

32 dunaszerdahelyi taxist vizsgáltak át a rendőrök

32 taxis munkáját ellenőrizték a rendőrök Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.