Közélet

A Híd támogatja a tanársztrájkot

ÚJ SZÓ ONLINE

2016. január 25. 12:51

Pozsony | A tanároknak, függetlenül attól, hogy közelednek a választások, joguk van sztrájkolni. Különösen a miniszterelnök kijelentései és a Smer hozzáállása után. A Híd szerint a társadalmi rendszer fontos részét alkotják.
A Híd megpróbálta felvenni a kapcsolatot a sztrájkbizottsággal egy olyan eljárási javaslattal kapcsolatban, amely véleményünk szerint megoldaná az iskolaügy problémáit, beleértve a tanárok hatékonyabb jutalmazását is. A Híd meggyőződése, hogy az iskolaügy, de az egész ország alapvető problémája is egy vízió hiányossága. „Egy olyan víziót kell kínálnunk az iskolaügynek, amely a politikai spektrum egészén átívelő, széles társadalmi támogatottságú vízión alapszik.  A kormány és a miniszterek sikerességének egyetlen mutatója az említett vízió teljesítése kell, hogy legyen. A vízió maradandó célja az iskolaügyben történő pozitív változások a rendszer és az egyes részeinek javítása érdekében, beleértve a tanárok jutalmazását is“ – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke. 
 
A Híd meggyőződése, hogy fontos a gyors, de ésszerű megoldás az iskolaügy hosszantartó problémái orvosolására, amelyeket a rendszerszintű változások hiánya okozott. „Ezért kezdeményeztük az iskolaügyi bizottság rendkívüli ülésének összehívását. Az egyik lehetséges megoldás, a közeledő választásokra való tekintettel is az, hogy a politikai pártok elkötelezik magukat amellett, hogy az új kormány egyik prioritása egy komplex a tudomány és iskolaügy finanszírozásáról és fejlesztéséről szóló törvény elfogadása lesz 2030-ig“ – mondta a Híd elnöke.   
 
A Híd számára nagy kihívást jelent a nemzetiségi, valamint a kisiskolák megoldásának kérdése is. Ezeket a problémákat nem oldják meg a választások előtti külföldi ajándékok. A Híd elkészítette rendszerszintű megoldását, amelyet már a szakmai közönség elé terjesztett. Az ún. központi iskolák rendszeréről, illetve az iskolabuszok rendszeréről van szó. Szintén meggyőződésünk, hogy a nemzetiségi kisiskolák specifikus helyzetét tekintve, ezen iskolákra nem szabadna vonatkoznia a kvóta-rendszernek. Az említett törvény elkészítéséhez a Híd együtt a szakmai csoportjával szeretne hozzájárulni. 
 
Önnek ajánljuk