Közélet

A Híd szombaton dönti el, kiket indít az EP-választáson

Pozsony | A Most-Híd párt szombaton dönt arról, kiket indítanak a májusi európai parlamenti választásokon. Emellett az Országos Tanács küldöttei azzal a politikai helyzettel is foglalkozni fognak, amely az alkotmánybíró-választással összefüggésben alakult ki. Minderről Debnár Klára, a párt szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken.
TASR

2019. február 15. 16:30

A Most-Híd pártnak jelenleg egyetlen európai parlamenti képviselője van, Nagy József. Szlovákiában május 25-én kerül sor az EP-választásra, a lakosok 14 képviselőt választhatnak. Szlovákia területén az EP-választásokon részt vehet minden szlovák állampolgár, illetve az összes többi tagállam állampolgára is, ha állandó lakhellyel rendelkezik az országban. Az EP-képviselőket öt évre választjuk.

Ami a politikai helyzetet illeti, az alkotmánybíró-jelöltek választása miatt megingott a koalíció. Miután a parlament egyetlen jelöltet sem választott meg, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kijelentette: a Smer-SD felelős azért, hogy az Alkotmánybíróság (AB) határozatképtelen lesz. Hozzátette: az SNS és a Most-Híd az előzetes megállapodásnak megfelelően szavaztak. Ebben az szerepelt, hogy megválasztanak legalább hat jelöltet, hogy a bíróság ne váljon működésképtelenné. Fico nem vett részt a koalíciós tárgyalásokon.

A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell megválasztania, akik közül az államfő kilencet nevez ki. A 13 alkotmánybíró közül ennyinek jár le szombaton (február 16.) a megbízatási ideje. Az új szavazásra a március 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerül sor.

Bugár a sikertelen szavazás után kijelentette, hogy Ficóval a kapcsolata jelenleg mélyponton van, de ez már másnap megváltozhat. Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke nem feszültséget, inkább kommunikációs gondokat lát a koalíción belül. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő pénteken leszögezte: nem ért egyet azzal, ahogy a Smer-SD frakciója viselkedett az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazáson, és nem tud azonosulni a képviselők döntésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?