Közélet

A gazdák is részt vesznek a Kuciak-gyilkosság emlékére rendezett tüntetésen

Pozsony | Az ország minden részéből érkező termelők is részt vesznek ma a Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére rendezett tüntetésen a fővárosban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 21. 11:30

Frissítve
- TASR-felvétel

"Elegünk van!" - ezt skandálták tegnap a gazdák, akik blokkolták a forgalmat a Sznf hídon szerdán, miután tárgyaltak a kormány képviselőivel.

Gabriela Matečná (SNS) bűnözőknek nevezte a demonstráció résztvevőit, Pellegrini pedig kiállt a miniszter mellett. Danko szintén kritizálta a tüntetőket, és felszólította őket, hogy menjenek haza.

Pellegrini miniszterelnök egyébként ma békés tüntetésre szólított fel mindenkit.

 

„Békésen emlékezzünk meg a meggyilkolt áldozatokról. Ez egy mementó, és egyben egy méltóságteljes üzenet, hogy mindnyájan azt kívánjuk: az ehhez hasonló események soha többé ne ismétlődhessenek meg a társadalmunkban” – mondta Pellegrini egy évvel a kettős gyilkosság után.

Hozzátette: ez a tragikus esemény megrázta az egész országot. A kormányfő a két fiatal meggyilkolását olyan brutális tettnek nyilvánította, amely egyben a fiatal szlovák demokrácia egyik alappillére, a szólásszabadság elleni támadás is.

A miniszterelnök szerint a gyilkosság kivizsgálása a kormány egyik prioritása. A nyomozóknak és az ügyészeknek köszönetet mondott az elvégzett munkáért, és rámutatott, hogy a gyilkosság gyanúsítottjai már börtönben ülnek.

Pellegrini azt kívánja, hogy ez a gyilkosság ne ossza meg tovább a társadalmat. „A nyomozásban nyilvánvaló előrelépés történt. Nem akarom, hogy Szlovákiát konfliktusok és felkorbácsolt indulatok terheljék” – tette hozzá.

2019. február 21. 09:40

Vallo: A város már nem tud változtatni a gazdák tüntetésének a lefolyásán

Csütörtökön összesen 58, 36 szlovákiai és 22 külföldi városban kerül sor a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés által szervezett megmozdulásra.

Pozsonyban az emlékezők a Szlovák nemzeti felkelés terén fognak gyülekezni, a városi tömegközlekedés járatai ezen a szakaszon átmenetileg nem fognak közlekedni. A pozsonyi akción felszólalnak az egyes polgári kezdeményezések képviselői, továbbá színészek, zenészek és Ján édesapja, Jozef Kuciak is.

„Egy éve követeljük ugyanazt: Ján és Martina meggyilkolásának kivizsgálását, valamint egy megbízható kormányt” – közölték a kezdeményezés képviselői, Karolína Farská és Juraj Šeliga. „Tudni akarjuk, kik rendelték meg ezt a gyilkosságot. Továbbra is figyelemmel kísérjük a kivizsgálás módját és folytatjuk a nyilvános nyomásgyakorlást a politikai beavatkozás ellen” – tették hozzá. (TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?