Közélet

A föld az szent, de csak addig, amíg Beneš közbe nem szól

Pozsony | Az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva kobozna el a D4-es alatti értékes telkeket. Az érintett minisztériumok hallgatnak.
Czímer Gábor

2020. június 18. 17:44

Benes
TASR-felvétel

Miután megírtuk, hogy a szlovák állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarja kisajátítani a pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya alatti, több millió euró értékű telkeket, megkerestük Érsek Árpádot, aki az ügy kezdetén még a Híd közlekedési minisztere volt. Lapunknak elmondta, szerinte az ő hivatali idejében a tárca mozgástere a kérdésben rendkívül kicsi volt. A minisztériumhoz tartozó Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) ugyanis mindig csak azokkal a tulajdonosokkal tárgyalt az autópálya alatti telkek felvásárlásáról, akik a kérdéses ingatlan tulajdonlapján szerepeltek. „Ha magánszemély szerepelt rajta, akkor azzal tárgyaltunk, ha a Szlovák Földalap (SPF), akkor azzal egyeztettünk” – mondta az egykori miniszter, és hozzátette, az autópálya-vállalat nem vizsgálta, ki a valódi tulajdonos, ez szerinte kizárólag a földalap dolga volt. Az SPF egyben az az állami szerv, amely az ismeretlen tulajdonosú ingatlanokat kezeli. Érsek arról is beszélt, ha kiderül, hogy egy adott teleknek nem az állam a tulajdonosa, hanem egy magánszemély, akkor azt utólag a bíróságon rendezni lehet. „A föld az szent” – mondta, és hozzátette: „Gondolom, mindez nem fékezheti már az autópálya átadását.”

Az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva el akarja kobozni a D4-es alatti milliókat érő telkeket

2020. június 17. 19:00

Az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva el akarja kobozni a D4-es alatti milliókat érő telkeket

A tulajdonlap rendben van

Tomáš Plank ügyvéd, akinek ügyfeleitől az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarja elvenni az ingatlanjaikat, elmondta, az általa képviselt tulajdonosok neve rajta van a telkek tulajdonlapjain, az autópálya-társaság mégsem akarja tőlük azokat megvenni. Plank szerint az autópálya-társaság azért állította le a telkek felvásárlását, mert a földalap azt állítja, az érintett ingatlanokat már a második világháború után el kellett volna kobozni az akkor kollektíve háborús bűnösöknek kikiáltott magyar és német állampolgároktól. A mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó földalap ezzel együtt csak 2018-ban állíttatta le a Beneš-dekrétumokra hivatkozva a telkek megvételét. Az ezt megelőző néhány évben az NDS minden további nélkül végezte a telkek felvásárlását. Az ügyben megkerestük a mezőgazdasági és a közlekedési minisztérium jelenlegi vezetését is. Míg a mezőgazdasági minisztériumtól lapzártáig nem kaptunk választ, a közlekedési tárca az autópálya-társasághoz irányított minket. 

A beruházás alatti ingatlanok rendkívül értékesek, összesen több millió eurót is érhetnek. Az ügy a politikai szereplőket sem hagyta hidegen. Csicsai Gábor, a Híd korábbi földművelésügyi államtitkára az üggyel kapcsolatban lapunknak annyit mondott, erkölcsileg látja, hol van ilyen esetben az igazság. „Ennek azonban jogilag is érvényt kell szerezni” – tette hozzá.

MKP: felháborító ügy

Az MKP ezt az eljárást mélységesen felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja. Kiemelik: ez az ügy is jól mutatja, hogy a hazai magyar embereket milyen hatalmas értékű vagyontól fosztotta meg az állam a kollektív bűnösség elve alapján, anélkül, hogy később bármiféle kártérítést nyújtott volna számukra. „Az állami szervek eljárása szembemegy azzal a korábban hangoztatott hivatalos állásponttal, miszerint a Beneš-dekrétumok már csak a történelem része, és ma már nem képezhetik jogfosztó döntések alapját” – fogalmaz a közlemény. Egyben felszólítják a kormányt és az illetékes minisztériumot, hogy az ügyben intézkedjenek. A Szlovák Földalap néhány napja hivatalba lépett új vezetőségétől pedig azt követelik, vizsgálják meg az előző vezetések minden olyan eljárását, amelyek keretében a Beneš-dekrétumok alapján kezdeményeztek vagyoni jogfosztást. „Intézkedjenek a folyamatban levő eljárások haladéktalan leállításáról, illetve a jogfosztással lezárult eljárások következményeinek utólagos felszámolásáról, beleértve az érintett tulajdonosoktól való bocsánatkérést is” – fogalmaz a párt közleménye.

Összefogás: groteszk

Az Összefogás határozottan tiltakozik az állami szervek eljárása ellen és levélben keresi meg a miniszterelnököt, Igor Matovičot (OĽaNO) és a földművelésügyi minisztert, Ján Mičovskýt (OĽaNO), hogy állítsa le az SPF által kezdeményezett elkobzási eljárásokat. „Szemtanúi voltunk annak, hogy korrupt politikusok és oligarchák degeszre tömik zsebeiket az autópálya-építések földügyleteiből, most pedig a kisemberek kisemmizésébe fognak, hogy egy 75 éve hozott, a kollektív bűnösség elvét jogalapul vevő határozat alapján megfosszák őket tulajdonuktól” – idézi a párt közleménye az elnökét, Mózes Szabolcsot. Hozzáteszi, szerinte ez az egyik leggroteszkebb szlovákiai ügy, és szinte hihetetlen, hogy hosszú időn keresztül sikerült titokban tartani. Mózes szerint a vagyonelkobzások ügye nem oldható meg egy bocsánatkéréssel. 

Strasbourg: a szlovák állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva igazságtalanul akar földeket elkobozni

2020. május 19. 13:00

Strasbourg: a szlovák állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva igazságtalanul akar földeket elkobozni

PS: társadalmi párbeszéd kell

A Progresszív Szlovákia Magyar Platformja a közösségi oldalán reagált az ügyre. Azt írják, társadalmi párbeszédet kell indítani a Beneš-dekrétumokról. „Nem szabad tabuként kezelni a témát. Láthatjuk, hogy a szőnyeg alá söprés nem vezet sehová. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen kirekesztő történelmi dokumentum 2020-ban hatással legyen a történésekre, és bírósági ügyeknél szolgáljon alapul” – fogalmaz a párt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
busz

Autóbusszal 44 perc alatt Dunaszerdahelyről Pozsonyba

Komárom
Frissítve

Áldatlan állapotok felhőszakadás után Komáromban

dolgozók minimálbér

Az idei minimálbér a számok tükrében

bbsk

Online követhetjük a megyei képviselők aktivitását

Igor Matovič

Matovič: Az orosz diplomaták tettei nem maradhatnak következmények nélkül

koronavírus

Koronavírus-teszt nélkül is utazhatunk Ukrajnába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.