A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön
Pozsony |

Szeptember 29-től újra bevezetik az ellenőrzéseket a cseh–szlovák határátkelőkön – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő. Elmondása szerint az elmúlt időszakban nagy mértékben emelkedett az illegális bevándorlók száma, azért is van szükség ilyen határozott lépésekre. A szlovák belügy szerint ez egy olyan komoly téma, amelyet Európai Uniós szinten kellene megtárgyalni.

A cseh kormány rendelete értelmében az ellenőrzések egyelőre 10 napig lesznek érvényben, ezt követően a kabinet újra kiértékeli a helyzetet, és szükség esetén akár meg is hosszabbíthatják a dokumentum érvényességét. Vít Rakušan cseh belügyminiszter azt mondta, idén több mint 11 ezer illegális bevándorlót fogott el a rendőrség az ország területén.

„Példátlan helyzettel kell szembenéznünk ebben az évben”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a migrációval összefüggésben fokozódott a szervezett bűnözés mértéke is, főként az embercsempészek tevékenysége.

Milan Majer, a cseh idegenrendészet vezetője közölte, idén sokkal több illegális bevándorlót kapcsoltak le, mint 2015-ben, a menekültválság kirobbanásának évében. Ami pedig a csempészeket illeti, eddig 125-öt vettek őrizetbe, és legalább már 140 büntetőeljárás indult ellenük.

A rendelet alapján a határátlépés csak bizonyos helyeken lesz engedélyezve. A cseh belügy honlapja szerint összesen 27 átkelőhelyen lehet majd belépni az ország területére, ebből 17 közúti, 7 vasúti és 3 folyami átkelőhely. Ezeken kívül csak kivételes esetekben engedélyezik a határ átlépését – elsősorban azoknak a mezőgazdászoknak, erdészeknek, vadászoknak és halászoknak, akik munkavégzés céljából közelítik meg az átkelőket.

tôrkôp

Másodlagos migráció

Rakušan megjegyezte, már a szlovák belügyminisztériummal is tárgyalt a témáról.

„Őszintén szólva nem értünk el olyan sikereket ezekkel a diplomáciai lépésekkel, mint amilyeneket vártunk”

– mondta a cseh belügyminiszter. Hozzátette, senki sem boldog a határellenőrzés gondolatától, de muszáj volt közbelépniük, a cseh állampolgárok biztonsága érdekében. A tárcavezető abban bízik, hogy az ellenőrzések elriasztják majd a csempészeket.

Zuzana Eliášová, a szlovák belügyi tárca szóvivője hangsúlyozta, mindkét országban érzékelhető az úgynevezett másodlagos migráció hatása, vagyis a menekültek pusztán útvonalként használják Szlovákiát és Csehországot, javarészt azért, hogy Németországba jussanak el. Ez azonban más európai országokban is komoly problémát jelent, ezért a belügyminisztérium úgy véli, hogy EU-s szinten kellene foglalkozni a helyzettel.

Tiszteletben tartjuk a cseh belügy döntését, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy egy olyan komoly témáról van szó, amelyet az Európai Unió szintjén kellene megtárgyalni. Szlovákia kezdeményezni is fogja ezeket az egyeztetéseket

olvasható Eliášová közleményében.

Vít Rakušan

Rakušan emellett Magyarországot is bírálta, amiért nem tartják be a nemzetközi egyezményeket, vagyis nem fogadják vissza az illegális bevándorlókat, így pedig egy dominó-effektust indítanak el. A szlovák belügy ezzel kapcsolatban úgy reagált, továbbra is érvényben van a szlovák és a magyar határrendészet azon megállapodása, hogy a felek gyakoribb ellenőrzéseket fognak tartani.

Belső viszály

A cseh belügyminisztérium döntése Szlovákián belül is politikai vitát váltott ki. Juraj Krúpa (SaS), a parlament védelmi bizottságának elnöke csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze, amelyen Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszternek válaszolnia kell majd a bizottság tagjainak kérdéseire.

Megkérdezzük a tárcavezetőt, mi vezetett az ellenőrzések újbóli bevezetéséhez a cseh határon. Nyilvánvalóan alábecsülte a menekülthullámmal kapcsolatos helyzetet, vagy pedig nem tárgyalt eleget a cseh, illetve a magyar kollégájával. A menekültek főként Magyarországról érkeznek Szlovákiába, így az lenne a logikus, ha mi is ellenőriznénk a határainkat, hiszen a helyzetet láthatóan nem sikerült kezelni

üzente a védelmi bizottság vezetője.

Eliášová elhatárolódott Krúpa kijelentéseitől.

„A tárca arra kéri a képviselő urat, először hallgassa meg a tényeket, csak aztán kritizálja a belügyminiszter munkáját. A mai nyilatkozata a belügyminiszterrel szembeni elfogultságáról tanúskodik. Ez korábban már többször is megmutatkozott”

– vélekedett a szóvivő. 

(TASR, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?