A cégek különféle juttatásokkal „kedveskednek” az alkalmazottaknak - vállalati óvoda, home office és kutya a munkahelyen

kutya a munkahelyen

A szlovákiai munkavállalók egyre több eredetiségre vágynak a munkahelyi benefitekkel kapcsolatban. A munkáltatók különböző módon próbálják megtartani az alkalmazottakat – a trend az, hogy a cégek igyekeznek személyre szabott szolgáltatásokat biztosítani. 

A cégek különféle juttatásokkal „kedveskednek” az alkalmazottaknak

A szlovákiai munkavállalók egyre több eredetiségre vágynak a munkahelyi benefitekkel kapcsolatban. A munkáltatók különböző módon próbálják megtartani az alkalmazottakat – a trend az, hogy a cégek igyekeznek személyre szabott szolgáltatásokat biztosítani.

A hazai munkavállalók manapság a munkaerőpiacon számos ajánlat közül választhatnak. A felkínált benefitek is nagy szerepet játszhatnak abban, hogy végül melyik cég mellett döntenek. 2024-ben a legfontosabb trend a rugalmasság, a wellnessre és a mentális egészségre való összpontosítás, a készségfejlesztés és az innovatív juttatások biztosítása.

1. Hosszabb fizetett szabadság

A munkatörvénykönyv szerint mindenkinek legalább 4 hét szabadság jár. A Platy.sk portál adatai alapján tavaly a szlovákiai vállalatoknak csupán 15 százaléka kínált több szabadnapot e törvényes minimumon felül. Ezek főként a bank- és pénzszektorban tevékenykedő cégek voltak, mégpedig az esetek 47 százalékában. A Grafton Recruitment and Gi Group által nemrégiben végzett felmérésből kiderült, hogy a magánélet és a munka közötti egyensúly megteremtése érdekében egyre több munkavállaló számára fontos a hosszabb szabadság vagy a különböző fizetett szabadnapok biztosítása.

2. Egészségügyi juttatások

Az egészséges alkalmazott jobb munkát végez, mint a beteg, és bizonyos esetekben a megfelelő egészségügyi juttatásokkal, a preventív célú szolgáltatásokkal megelőzhető, hogy a munkavállalók betegszabadságra menjenek.Több tanulmány is azt mutatja, hogy az ilyen juttatásokba való befektetés megtérül, és csökkenti a munkavállalók egészségügyi kockázatát. Ilyenek például az ún. sick day, az extra egészségügyi ellátás, az előnyösebb egészségbiztosítás vagy a betegszabadság alatti bérkompenzáció, a különböző wellnessprogramok, utalványok bizonyos egészségügyi szolgáltatásokra, közös testmozgás a munkahelyen, a munkahelyen biztosított vitaminok vagy gyümölcsök.

3. Lelki egészség

A Novitim felmérése szerint a hagyományos egészségügyi juttatások mellett a munkáltatók a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak az emberek mentális egészségére. Ez jelentheti például azt, hogy pszichológiai támogatást nyújtanak számukra a munkahelyen, wellnessprogramokat és egyéb olyan szolgáltatásokat biztosítanak, amelyek hatással vannak a lelki állapotukra. A hosszú távú munkahelyi elégedettség kulcsa nem csupán a rendszeres fizetés, hanem a jólét, a vállalaton belüli egészséges kapcsolatok és a jól végzett munka elismerése is.

4. Innovációk – egzotikus benefitek

Azok a juttatások minősülnek innovatívnak, amelyek különböző módon elősegítik a munkavállalók életminőségének a javítását. A technológiai és startup cégek különösen kreatívak e téren, hogy minél több és jobb szakembert tudjanak magukhoz csalogatni, így aztán meglepő ajánlatokat is tesznek. Például utazási támogatásokat kínálnak, vagy lehetőséget arra, hogy egzotikus helyszíneken dolgozzanak, esetleg támogatást nyújtanak saját alkalmazotti projektek létrehozásához. A home office-ok így gyakran a pálmafák alatt működnek.

5. Hibrid munkamodell és rugalmasság

A világjárvány új trendeket hozott a munkaerőpiacra. Az egyik a hibrid modell, amely az irodai munkát home office üzemmóddal kombinálja. Ez a modell lehetővé teszi a munkavállalók számára a munka és a magánélet jobb összehangolását, miközben maguk az alkalmazottak dönthetik el, hogy hol és mikor dolgozzanak. Fontos, hogy a vállalatok biztosítsák, hogy ez az átmenet zökkenőmentes legyen, és hogy a munkavállalók minden szükséges eszközzel rendelkezzenek a hatékony távmunkához. A Wood & Company adatai szerint a szlovákiai vállalatok többsége jelenleg a hibrid modellt részesíti előnyben. „Elegük van" a kizárólagos home office-ból, és szükségük van arra, hogy az alkalmazottak elég gyakran legyenek a munkahelyükön. A legtöbb esetben azonban azt is megengedik nekik, hogy néhány napig otthonról dolgozzanak.

6. Előleg a fizetésből

Miért várjunk egy hónapot a fizetésre, ha hetente vagy akár naponta kaphatunk jutalmat az elvégzett munkáért? Egy új trend kezd teret nyerni az európai munkaerőpiacon: kezdenek terjedni a bármikor igénybe vehető fizetéselőlegek. A cégek szerint egyre több munkavállaló szeretne gyakrabban pénzt kapni, nem csak havonta egyszer. Ez jobb és előnyösebb megoldás, mint például közvetlenül a fizetés dátuma előtti kölcsönt felvenni. A cégek számára viszont ez költségesebb megoldás, a vállalatok mégis gyakran eleget tesznek ennek, különösen a magasabb képzettséget nem igénylő állások vagy az ideiglenes munkávállalók esetében. Ez csábító benefit a meghatározott célcsoport számára, hiszen ide főleg olyan munkavállalók tartoznak, akik gyakran vannak olyan helyzetben, hogy fizetéstől fizetésig élnek. Így viszont meg tudnak birkózni a váratlan pénzügyi kiadásokkal is, és csökkenthetik a pénzügyi stresszt.

6. Részesedés a vállalatból

Egyre népszerűbb benefit, hogy az alkalmazottak kedvezményes áron vehetnek részvényeket, és így részesedést kapnak a vállalatból. Ha a dolgozókat jobban bevonják a vállalat ügyeibe, és közvetlen részesedésük van a sikerből, az sokak számára nagyszerű motiváció. A vállalat így megtarthatja, sőt akár vonzhatja is a legjobb szakembereket, valamint azokat, akik iránt óriási a kereslet a munkaerőpiacon. Ezt a benefitet főleg a különféle technológiai, digitális vagy informatikai cégek biztosítják. Sok munkavállaló számára csábító, hogy azzal a tudattal dolgozzon, hogy ha a cég jól teljesít és sikeres a piacon, akkor ebből ő is kiveheti a részét, és akár milliomos is lehet.

7. Személyre szabott prémium

Főleg a nagy külföldi cégek nyújtanak személyre szabott prémiumot vagy különleges szolgáltatásokat alkalmazottaiknak. A munkahely épületében nemcsak wellness- vagy fitneszközpontot létesítenek, hanem például klinikát, fodrászt vagy mosodát is. Ha van rá igény, a dolgozók bérének egy részét kriptovalutában is átutalhatják. Az időmegtakarítás érdekében a juttatások kiegészülhetnek például azzal a lehetőséggel, hogy az alkalmazottak asszisztenst vehetnek igénybe, aki a munkavállalók nevében intézi a személyes kommunikációt a hatóságokkal, vagy segít a gyermekeiknek az iskolai feladatok elvégzésében. Népszerű a „telefonos" jogi tanács is, például a bérleti szerződésekkel kapcsolatos ügyintézéskor, de sok helyen biztosítanak vállalati pszichológust, coachot vagy mentort is.


8. Személyiségfejlesztés és oktatás

A Novitim szerint a vállalatok szívesen fektetnek be képzési és fejlesztési programokba, hogy segítsenek az embereiknek fejleszteni a képességeiket és a karrierjüket. Emellett az is vonzó, ha a cégek mentorprogramokat kínálnak, vagy lehetőséget biztosítanak olyan önkéntes tevékenységekben való részvételre, amelyek nemcsak szakmai előrelépéssel járnak, hanem az alkalmazottak személyiségét is fejlesztik. Továbbképzéseket főleg a programozókat és a könyvelőket foglalkoztató vállalatok szerveznek rendszeresen, de értékesítéssel foglalkozó szakembereknek és a menedzserek körülbelül egyharmadának is van ilyen lehetőségük.

9. Gondoskodás a háziállatokról

Egy modern munkahelyen nemcsak az embereknek van helyük, hanem a háziállatoknak is. Egyre népszerűbbek a kutyabarát irodák. Ez nemcsak örömet és megnyugtató légkört biztosít, hanem segít csökkenteni a dolgozók stresszét is. Az E15.cz portál szerint új és teljesen innovatív juttatás a kisállat-biztosítás, amely például Csehországban egyre népszerűbb. A munkavállalók így megfelelő anyagi védelmet kapnak háziállatuk betegsége vagy sérülése esetén, ami növeli a munkahelyi elégedettségüket és összpontosító képességüket.

10. Stresszmentes gyermeknevelés

Sok szülő számára kihívást jelent a munka és a család összeegyeztetése. A modern vállalatok igyekeznek megkönnyíteni a dolgozók dolgát. Szlovákiában megjelent az a benefit, hogy a cég lehetővé teszi, hogy a pici gyermekről gondoskodó szülők a cég bölcsődéjében vagy óvodájában helyezhetik el csemetéjüket, vagy ha a szülőknek bébiszittert kell fogadniuk, akkor a cégek hozzájárulnak a költségekhez. Van, ahol fizetett szabadnapot biztosítanak a szülőknek, amikor gyermekük első alkalommal megy iskolába, hogy a beiskolázás zökkenőmentes legyen. Egyes cégek nemcsak a gyakorló szülőknek nyújtanak kedvezményeket, hanem azoknak is, akik azokká szeretnének válni. Az Egyesült Államokban felbukkant egy új trend, az ún. social freezing, ami az alkalmazottak petesejtjeinek vagy spermájának a lefagyasztását jelenti – írja az E15.cz portál. Ennek köszönhetően egyesek későbbre halasztják a családalapítást, például azért, mert még nem találták meg a megfelelő partnert, vagy mert előbb a karrierjük építésére összpontosítanak.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?