Közélet

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

A Kisebbségi Kulturális Alapról (KKA, Kult Minor) szóló törvény módosítása növeli a bürokratikus terheket, korlátozza a kisebbségek önkormányzatiságát, megnehezíti a szakmai bizottságok összeállítását, emellett a hozadéka szinte semmi. A módosításról a Bél Mátyás Intézet (BMI) képviselői készítettek elemzést.
TASR

2021. augusztus 5. 18:14

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor
- Képarchívum

Az elemzés szerzői, Richard Vaško és Ravasz Ábel többek között azt kifogásolják, hogy a módosítás elfogadása előtt nem történt szakmai egyeztetés az egyes kisebbségek kulturális szervezeteivel.

A módosítás deklarált célja pontosítani a szakmai bizottságok tagjainak kinevezésére és megválasztására jogosult szervezetek meghatározását, valamint a kulturális szervezetek nyilvántartásába való bejegyzés feltételeit. Az elemzés szerzői vitatják, hogy ezáltal átláthatóbbá és professzionálisabbá válnak majd az pályázatelbíráló bizottságok. "Annak feltételei, hogy ki választhat bizottsági tagokat, nem változtak, ugyanakkor jelentősen nőtt a nyilvántartásba vétellel járó bürokrácia" - olvasható a BMI közleményében.

Vaško és Ravasz kifogásolják azt is, hogy megfosztották az üzleti társaságokat a szavazati joguktól, így azok nem választhatnak tagokat a szakmai bizottságba. Hozzáteszik: a kisebbségi kultúra területén üzleti társaságon főleg médiavállalatokat és kiadókat kell érteni, például az egyedüli szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót. "Tagadhatatlan, hogy az ilyen intézmények gazdagítják a kisebbségi kultúrát" - áll a közleményben.

Azt, hogy a KKA igazgatója által kinevezett bizottsági tagok és hozzátartozóik nem pályázhatnak támogatásért, a BMI diszkriminatív lépésnek tartja. "Az összeférhetetlenség kizárásának szándéka ebben az esetben azt jelenti, hogy például egy roma bizottsági tag felesége nem pályázhat támogatásért a ruszin bizottságnál. Az egyes bizottságoknak ugyanakkor nincs közük egymáshoz, minden kisebbség autonóm módon irányítja a saját bizottságát" - mutatott rá Vaško és Ravasz. Úgy vélik, a módosítás miatt nehezebb lesz a kisebbségi kultúra területén aktív szakembereket találni a szakmai bizottságokba. Ez főleg a kisebb lélekszámú kisebbségek esetében jelent majd gondot. Az elemzés szerzői megjegyzik, hogy a szervezetek által kinevezett bizottsági tagok, akik többségben vannak, továbbra is pályázhatnak támogatásért.

A BMI az elemzés végén a participáció elvének betartására szólította fel az illetékeseket. "Ami az eddig foganatosított intézkedéseket illeti, a jövőbeni kormányoknak azt javasoljuk, hogy eliminálják a jóváhagyott korlátozásokat, amelyek sértik az önkormányzatiság elvét és növelik a bürokratikus terheket" - zárul a közlemény.

A Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény módosítását koalíciós képviselők indítványozták. Az SZK Nemzeti Tanácsa július elején hagyta jóvá a módosítást, amely augusztustól lép hatályba. A jövőben a kisebbségi kulturális szervezetek közé fogják sorolni a non-profit civil szervezetek mellett az egyházakat és vallási gyülekezeteket is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
temető

Jóval kevesebb áldozata lehet a koronavírus-járvány harmadik hullámának

almási

Almási László is ott van a szlovák válogatott keretében

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

Marián Kočner
Frissítve

Újabb ügyben emeltek vádat Kočner, Zsuzsová és bandájuk ellen

bezártság depresszió

Másképp viselkedtek a lezárások idején a nők és a férfiak

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.