A bizonyítékok ismertetésével folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása

Marián Kočner

Kedden folytatódik a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében indított tárgyalás. Az applikáción keresztül folytatott kommunikációt ismertetik, jelen van a tárgyaláson Dušan Mikulaj bűnügyi informatikai szakértő.

A bíróság egy fényképet vizsgált, amelyen egy grid-kártya látható. Ezt Marian Kočner lefoglalt mobiltelefonjában találták meg. „Marian Kočner vádlott ezen keresztül férhetett hozzá a Szociális Biztosító adataihoz. Valamelyik korábbi tárgyaláson megállapították, kiket figyelt meg a rendszerben” – mondta Peter Kubina, a meggyilkolt újságíró családjának ügyvédje.

Kočner Ján Kuciakra, Martina Kušnírovára, a sértett ügyészekre és más személyekre keresett rá a Szociális Biztosító adatbázisában. „A biztosító rendszere még mindig lyukas. Három perc alatt sikerült bejutnom” – írta Kočner 2018 áprilisában Zsuzsovának a Threema applikáción keresztül.

Kedden az Zsuzsová és Kočner közötti kommunikáció más részeit is felolvasták. Zsuzsová tagadta, hogy rejtjelezve kommunikáltak volna. Azt mondta, Kočner börtönbe akarta juttatni az akkor ügyvédként dolgozó Daniel Lipšicet, de bántani nem akarta. Kočnernek a Threema-kommunikációból hiányzó üzenetek átiratára vonatkozó kérdésére Mikulaj azt válaszolta, több értesítés is van ott fájlok küldéséről, de a fájlok tartalmát nem lehetett megállapítani.

Ján Kuciak újságírót 2018 februárjában gyilkolták meg, a bírósáv a vádlottak, Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bírósága tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három ítélet jogerőre emelkedett: Miroslav Marček és Szabó Tamás 25, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen vádat emeltek Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vád szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén érkezett megbízás Kočnertől. Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!