Egyre többen érdeklődnek az ún. európai nyugdíjspórolás iránt – miről van szó, és vajon megéri-e?

pénz

A nyugdíjrendszer második pillérével kapcsolatban beharangozott változások elbizonytalanították a lakosokat, s egyre többen gondolkodnak olyan nyugdíjspóroláson, melyre a kormánynak nincs ráhatása.

A második pillérben lévő megtakarítások teljes összege Szlovákiában idén meghaladta a 15 milliárd eurót. Bár a rendszer már 20 éve létezik, sok pénztártagot megdöbbentett a kormány azon nem titkolt szándéka, hogy a második pillérből származó pénzt új közúti infrastruktúrába fekteti. 


A jogi bizonytalanság és a befektetett pénz értékével kapcsolatos aggodalmak miatt egyre több, még aktív korban lévő pénztártag érdeklődik az alternatív nyugdíjspórolási lehetőségek iránt. Felbukkant egy olyan újdonság a piacon, melyhez a szlovák kormány nem nyúlhat, ez pedig az ún. európai nyugdíjspórolás (PEPP). Ez nem tartozik a szlovák kormány hatáskörébe, tehát nem határozhatja meg vagy módosíthatja az ezzel kapcsolatos befektetési szabályokat. 

 

„Sok olyan pénztártag keres meg bennünket, aki már a jövőbeli nyugdíjaséveire gondol. Gyakran főleg azért fordulnak hozzánk, mert aggódnak az alacsony hozamok és az elégtelen garanciák miatt a nyugdíj-megtakarítások három államilag szabályozott pillérében az esetleges állami beavatkozással összefüggésben. Ami az ún. európai nyugdíjspórolást illeti, az európai szabályokon alapul, és a szlovák kormány nem változtathatja meg" – tájékoztatott Juraj Hrbatý, a Finax alapítója, amely az első európai PEPP-szolgáltató. 


De mi is valójában az európai nyugdíjspórolás? Nem más, mint az Európai Unió szabályain alapuló önkéntes nyugdíjcélú befektetési megtakarítás. Ez a nyugdíjtermék minden tagországban elérhető. Az alkalmazott vagy a munkáltatója egyaránt hozzájárulhat, függetlenül attól, hogy a takarékoskodó személy melyik uniós országban dolgozik

 

„Az európai nyugdíj egyedülálló lehetőségeket kínál, ráadásul rendkívül alacsonyak az illetékek, a biztonság viszont nagyan magyas fokú. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy nyugodt szívvel tegyenek félre nyugdíjaséveikre. Minden befektetést a legnagyobb gonddal kezelünk, a hosszú távú fenntarthatóságra és biztonságra összpontosítunk, az Európai Unió által meghatározott szabályoknak megfelelően" – szögezte le Juraj Hrbatý. 

 

Az európai nyugdíjspórolás legnagyobb előnye az uniós szintű szabályozás, mely kezdettől fogva a befektetők magas szintű védelmét tartotta szem előtt. További előny, hogy a nyugdíjspórolással összefőggű kezelési költségekről, illetékekről, a befektetési stratégiákról és kockázatokról szóló információk hozzáférhetőek, egyértelműek és átláthatóak, az ügyfelekkel nyíltan kommunikálnak. A PEPP emellett többféle befektetési megközelítést kínál, amelyek a megtakarító igényeihez igazíthatók, figyelembe véve, hogy ki milyen mértékű kockázatot képes vállalni. 

 

A befektetési lehetőségek garantált hozammal és magasabb hozamot célzó kockázatosabb stratégiákkal is rendelkezésre állnak. A szlovákiai harmadik pillérben megvalósuló önkéntes nyugdíjspórolással szemben az európai nyugdíjspórolás vonzó, alacsonyabb kezelési díjakkal jár, ezen kívül a kifizetési szakaszban is van lehetőség a megtakarítások felértékelésére. Ráadásul a terméket át lehet vinni egyik tagállamból a másikba. 

 

„Az európai nyugdíjspórolást a nemzeti nyugdíjrendszerek kiegészítéseként tervezték, például hogy Szlovákiában az első és a második pillérrel együtt működjön. A jelenlegi fejlemények tükrében ez a befektetési módszer komoly potenciállal rendelkezik, és megfelelő védelmet biztosíthat a pénztártagoknak a nyugdíjaséveik alatt" - zárta Hrbatý. 


 

(pluska)


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?