Közélet

50 alkalmazott alatt önkéntes lenne az üdülési csekk biztosítása

Pozsony | Csak azok a cégek lesznek kötelesek az alkalmazottaiknak üdülési csekket biztosítani, akik 50 vagy több fős személyzettel rendelkeznek, és csak azoknak a dolgozóknak, akik legalább 24 hónapot ledolgoztak az adott helyen.
TASR

2018. október 22. 14:23

- TASR-felvétel

A törvényjavaslatot Radovan Baláž (SNS) képviselő terjesztette be az idegenforgalom támogatásáról szóló törvény kiegészítéseként.

Azoknak a munkáltatóknak, akik 49 vagy kevesebb dolgozóval rendelkeznek, az üdülési csekk biztosítása önkéntes lesz.
 

A másik jelentős változás, hogy

az üdülési utalvány igénylésének feltétele nem 12, hanem legkevesebb 24 hónapnyi munkaviszony lesz, melyet az adott alkalmazottnak ugyanannál a munkáltatónál kell ledolgoznia.

„Azt is javasoljuk, hogy pontosabban legyen meghatározva az üdülésre kapott összeg csökkentése azoknál a dolgozóknál, akik rövidített munkaidőben dolgoznak. A csökkentés csak a naptári évben adható maximális összeget érintené" – mondta Baláž, és hozzátette, azt is javasolja, hogy az üdülési hozzájárulás jogosságának és összegének elbírálásánál az üdülés első napja legyen a mérvadó.

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy az üdülési csekk kérvényezése milyen hatással lenne például a különböző jutalmak megítélésére.

2018. október 15. 16:52

Üdülési csekk csak a legalább 24 hónapja dolgozó alkalmazottaknak jár majd

A változás az utazási csomagra is vonatkozik: a javaslat értelmében a csomagban két éjszaka és étkezési vagy más jellegű kísérő szolgáltatás is benne lenne. „Ez olyan esetekben lehet fontos, amikor a dolgozó valamilyen egészségügyi okok miatt nem étkezhet a munkahelyén. Ezért javasoljuk, hogy az utazási csomag ne csak a szállást, hanem a szállás és az étkezés, valamint a szállás és más szolgáltatások kombinációját is tartalmazza" – magyarázta Baláž.

Sárközy Irén (Most-Híd) koalíciós képviselő is beterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben azt javasolja, hogy a munkáltató által megítélt üdülési hozzájárulást szünidős gyermektáborok költségeinek a fedezésére is ki lehessen használni. „A szülők sokszor nem tudnak vigyázni a gyerekeikre a nyári szünetben, és gyakran nincsenek a közelben rokonok sem, akik segíthetnének. Ezért terjesztettük be a javaslatot" – magyarázta a képviselő.

Baláž törvényjavaslatát Ondrej Dostál (SaS) is értékelte, de csak részben. „A javaslat egy jó lépés, viszont az üdülési csekk önkéntes alapú biztosítása csak azokra a munkáltatókra vonatkozik, akiknek 50-nél kevesebb dolgozójuk van. Ez igazságtalan a többiekkel szemben, akiknek több dolgozójuk van, ezért úgy gondolom, hogy a javaslatnak így nincs sok értelme " – jegyezte meg Dostál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?