4,5 millió euró kisebbségi kultúrára

Pozsony |

<div>Emelkedik a teljes pályázati keret, és a magyar kultúrára is több pénz jut jövőre.</div>

A kisebbségi kormánybiztos tegnap kihirdette a 2017-es pályázatot, január 16-ig várják a jelentkezőket. A pályázat mától lesz elérhető a hivatal honlapján. A 4,5 millió euró 50,4%-a – 2,268 millió – jut a magyar szervezetek tevékenységére. Ez 313 ezer euróval több, mint idén. Az összeg 6%-a – 270 ezer euró – fordítható multikulturális és interetnikus programokra, erre is pályázhatnak a magyar szervezetek. „A pályázatokat értékelő bizottságok tagjainak lejár a mandátuma, ezért új összetételű bizottságok lesznek” – tájékoztatta lapunkat Bukovszky László (Híd) kisebbségi kormánybiztos. Bármelyik magyar szervezet javasolhat bizottsági tagot. „A kormány kisebbségi bizottságának tagjaitól már kértem javaslatokat, de bármilyen más szervezet is tehet javaslatot a hónap végéig” – mondta Bukovszky. A testületek összeállításánál ügyelni fognak arra, hogy ne alakuljon ki összeférhetetlenség. Kisebb módosítások a kulturális pályázatban A kisebbségi szervezetek jövőre 16 százalékkal nagyobb támogatást kapnak az államtól az ideinél: a tavalyi 3,879 millió euróról 4,5 millió euróra emelkedik a támogatási összeg. Az emelkedés arányosan megmutatkozik az egyes kisebbségeknek járó összegek esetében is: a magyar kisebbségi szervezetek jövőre 2,268 millió euróra számíthatnak, ami 313 ezerrel több az idei 1,955 millió eurónál. A pályázati felhívásban nem lesz sok változás. „Nem akartuk teljesen átírni a felhívást, csak kisebb adminisztrációs könnyítéseket építettünk be, a szervezetek kérésére” – magyarázta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Ennek egyik oka, hogy jövőre várhatóan utolsó alkalommal bonyolítja le a kisebbségi kulturális pályázatokat a biztos hivatala, 2018-ban már a Kisebbségi Kulturális Alap feladata lesz a pályáztatás. A korábbi évekhez hasonlóan a legalacsonyabb megítélhető támogatási összeg 500 euró lesz, míg a legmagasabb 150 ezer euró. A minimális önrész 5 százalék, vagyis az állam legfeljebb a költségek 95 százalékát támogathatja. Jövőre többet költhetnek a szervezetek postaköltségre és egyes akciók esetében a résztvevők étkeztetésére is. Az idei évhez hasonlóan jövőre sem pályázhatnak gazdasági társaságok, a biztos szerint azért, mert az utolsó évben már nem akartak ezen sem módosítani. A pályázók köre elég széles: a civilszervezetektől – polgári társulásoktól és alapítványoktól – egészen az önkormányzatokig terjed.  Az idei utolsó támogatásokat október végén folyósította a hivatal, a pályázók túlnyomó többsége azonban már nyáron megkapta a támogatást. A biztos szerint a 3,879 millió euróból csak mintegy 30 ezer euró maradt – ez az az összeg, amit nem vettek fel a szervezetek. [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"255328","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 620px; height: 822px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!