Közélet

4,5 millió euró kisebbségi kultúrára

Pozsony | Emelkedik a teljes pályázati keret, és a magyar kultúrára is több pénz jut jövőre.
Lajos P. János

2016. november 16. 16:30

A kisebbségi kormánybiztos tegnap kihirdette a 2017-es pályázatot, január 16-ig várják a jelentkezőket. A pályázat mától lesz elérhető a hivatal honlapján.
 
A 4,5 millió euró 50,4%-a – 2,268 millió – jut a magyar szervezetek tevékenységére. Ez 313 ezer euróval több, mint idén. Az összeg 6%-a – 270 ezer euró – fordítható multikulturális és interetnikus programokra, erre is pályázhatnak a magyar szervezetek. „A pályázatokat értékelő bizottságok tagjainak lejár a mandátuma, ezért új összetételű bizottságok lesznek” – tájékoztatta lapunkat Bukovszky László (Híd) kisebbségi kormánybiztos. Bármelyik magyar szervezet javasolhat bizottsági tagot. „A kormány kisebbségi bizottságának tagjaitól már kértem javaslatokat, de bármilyen más szervezet is tehet javaslatot a hónap végéig” – mondta Bukovszky. A testületek összeállításánál ügyelni fognak arra, hogy ne alakuljon ki összeférhetetlenség.
 
Kisebb módosítások a kulturális pályázatban
 
A kisebbségi szervezetek jövőre 16 százalékkal nagyobb támogatást kapnak az államtól az ideinél: a tavalyi 3,879 millió euróról 4,5 millió euróra emelkedik a támogatási összeg. Az emelkedés arányosan megmutatkozik az egyes kisebbségeknek járó összegek esetében is: a magyar kisebbségi szervezetek jövőre 2,268 millió euróra számíthatnak, ami 313 ezerrel több az idei 1,955 millió eurónál. A pályázati felhívásban nem lesz sok változás. „Nem akartuk teljesen átírni a felhívást, csak kisebb adminisztrációs könnyítéseket építettünk be, a szervezetek kérésére” – magyarázta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Ennek egyik oka, hogy jövőre várhatóan utolsó alkalommal bonyolítja le a kisebbségi kulturális pályázatokat a biztos hivatala, 2018-ban már a Kisebbségi Kulturális Alap feladata lesz a pályáztatás.
 
A korábbi évekhez hasonlóan a legalacsonyabb megítélhető támogatási összeg 500 euró lesz, míg a legmagasabb 150 ezer euró. A minimális önrész 5 százalék, vagyis az állam legfeljebb a költségek 95 százalékát támogathatja. Jövőre többet költhetnek a szervezetek postaköltségre és egyes akciók esetében a résztvevők étkeztetésére is. Az idei évhez hasonlóan jövőre sem pályázhatnak gazdasági társaságok, a biztos szerint azért, mert az utolsó évben már nem akartak ezen sem módosítani. A pályázók köre elég széles: a civilszervezetektől – polgári társulásoktól és alapítványoktól – egészen az önkormányzatokig terjed. 
 
Az idei utolsó támogatásokat október végén folyósította a hivatal, a pályázók túlnyomó többsége azonban már nyáron megkapta a támogatást. A biztos szerint a 3,879 millió euróból csak mintegy 30 ezer euró maradt – ez az az összeg, amit nem vettek fel a szervezetek.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"255328","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 620px; height: 822px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.