Közélet

4,5 millió euró kisebbségi kultúrára

Pozsony | Emelkedik a teljes pályázati keret, és a magyar kultúrára is több pénz jut jövőre.
Lajos P. János

2016. november 16. 16:30

A kisebbségi kormánybiztos tegnap kihirdette a 2017-es pályázatot, január 16-ig várják a jelentkezőket. A pályázat mától lesz elérhető a hivatal honlapján.
 
A 4,5 millió euró 50,4%-a – 2,268 millió – jut a magyar szervezetek tevékenységére. Ez 313 ezer euróval több, mint idén. Az összeg 6%-a – 270 ezer euró – fordítható multikulturális és interetnikus programokra, erre is pályázhatnak a magyar szervezetek. „A pályázatokat értékelő bizottságok tagjainak lejár a mandátuma, ezért új összetételű bizottságok lesznek” – tájékoztatta lapunkat Bukovszky László (Híd) kisebbségi kormánybiztos. Bármelyik magyar szervezet javasolhat bizottsági tagot. „A kormány kisebbségi bizottságának tagjaitól már kértem javaslatokat, de bármilyen más szervezet is tehet javaslatot a hónap végéig” – mondta Bukovszky. A testületek összeállításánál ügyelni fognak arra, hogy ne alakuljon ki összeférhetetlenség.
 
Kisebb módosítások a kulturális pályázatban
 
A kisebbségi szervezetek jövőre 16 százalékkal nagyobb támogatást kapnak az államtól az ideinél: a tavalyi 3,879 millió euróról 4,5 millió euróra emelkedik a támogatási összeg. Az emelkedés arányosan megmutatkozik az egyes kisebbségeknek járó összegek esetében is: a magyar kisebbségi szervezetek jövőre 2,268 millió euróra számíthatnak, ami 313 ezerrel több az idei 1,955 millió eurónál. A pályázati felhívásban nem lesz sok változás. „Nem akartuk teljesen átírni a felhívást, csak kisebb adminisztrációs könnyítéseket építettünk be, a szervezetek kérésére” – magyarázta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Ennek egyik oka, hogy jövőre várhatóan utolsó alkalommal bonyolítja le a kisebbségi kulturális pályázatokat a biztos hivatala, 2018-ban már a Kisebbségi Kulturális Alap feladata lesz a pályáztatás.
 
A korábbi évekhez hasonlóan a legalacsonyabb megítélhető támogatási összeg 500 euró lesz, míg a legmagasabb 150 ezer euró. A minimális önrész 5 százalék, vagyis az állam legfeljebb a költségek 95 százalékát támogathatja. Jövőre többet költhetnek a szervezetek postaköltségre és egyes akciók esetében a résztvevők étkeztetésére is. Az idei évhez hasonlóan jövőre sem pályázhatnak gazdasági társaságok, a biztos szerint azért, mert az utolsó évben már nem akartak ezen sem módosítani. A pályázók köre elég széles: a civilszervezetektől – polgári társulásoktól és alapítványoktól – egészen az önkormányzatokig terjed. 
 
Az idei utolsó támogatásokat október végén folyósította a hivatal, a pályázók túlnyomó többsége azonban már nyáron megkapta a támogatást. A biztos szerint a 3,879 millió euróból csak mintegy 30 ezer euró maradt – ez az az összeg, amit nem vettek fel a szervezetek.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"255328","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 620px; height: 822px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pénz euró

Mikor fordítsunk hátat a pénzintézetünknek?

Komárom

Agresszív csoport garázdálkodik a komáromi pályaudvaroknál

oltás

AstraZenecáért Csallóközből Nagyszombatba

Juraj Šeliga

A Smer szerint két drága pozsonyi lakása van Šeligának

Pfizer

Nemzetközi tanulmányok: a Pfizer-BioNTech vakcina kiemelkedően hatékony a mutációkkal szemben

Komárom

2000 oltást fognak beadni a hétvégén Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.