Közélet

43 123 tanuló vesz részt az írásbeli érettségi vizsgán

Pozsony | Az írásbeli érettségi vizsgán 706 középiskola 43 123 tanulója vesz részt. Ezt Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszter közölte kedden, az érettségi hét megkezdése alkalmából.
TASR

2019. március 12. 19:45

- TASR-felvétel

„Kedden (március 12.) kezdődik a tesztelés és a fogalmazások írása szlovák nyelvből és irodalomból. Ebben az évben minden szlovák nyelvből írott tesztet egy elektronikus szoftver segítségével fognak értékelni” – jelentette be Lubyová az idei év újdonságát. A minisztérium nagyobb fokú objektivitást vár ettől, és a szlováktanárok terheltségének a csökkenését. „Reméljük, hogy a következő érettségitől kezdődően már egy külső megfigyelő is bekerül az iskolatörvénybe, vagyis az egész folyamatot más iskolák tanárai fogják felügyelni” – tette hozzá Romana Kanovská, a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) igazgatója.

Az idei év következő változása, hogy a nemzetiségi iskolák szlovák nyelvi tesztjének már egy hallgatási gyakorlat is a részét képezi. „A tanulók egy hangfelvétellel dolgoznak, és az értő hallgatást figyeljük” – magyarázta Kanovská. A fogalmazások témáit Lubyová ma délig sorsolta ki. A tanulók ezekből a témákból írták a fogalmazásaikat.

Szerdán (március 13.) idegen nyelvből fogják tesztelni a középiskolásokat. Ebben az évben 36 249 tanuló választotta az angol nyelvet, és ez a tendencia évről évre egyre erősödik” – állapította meg a miniszter asszony. Lubyovát ugyanakkor nyugtalanítja a nyelvtanítás változatosságának a csökkenése. Míg 2008-ban a minisztérium statisztikái szerint a tanulók 65 százaléka érettségizett angol nyelvből, németből pedig a tanulók körülbelül egyharmada, 2019-ben már a tanulók 90 százaléka angol nyelvből érettségizik, németből pedig csak hét százalék. „Olyan környezetben élünk, amelyben a többi nyelvnek is megvan a létjogosultsága” – véli Lubyová, aki liberalizálni akarja az első idegen nyelv kiválasztását az alapiskolák alsó évfolyamaiban. 

tasr

Matematikából csütörtökön (március 14.) fognak érettségizni a tanulók. „Ebben az évben 5995 tanuló jelentkezett. Nagyon örülünk, hogy ez a szám magasabb a tavalyinál” – jegyezte meg Lubyová. Matematikából idén a tanulók 14 százaléka akart érettségizni, míg tavaly ez az arány 13 százalékos volt, az azt megelőző évben pedig 12 százalékos. Lubyová egyúttal bejelentette, hogy egyes iskolákban kötelezővé tenné a matematikai műveltség tesztelését. „Ez két szintet érintene: a gimnáziumokat és azokat az iskolákat, amelyek műszaki tanulmányok végzésére készítenek fel, illetve néhány más típusú, alacsonyabb alkalmazási szintű iskolát” – magyarázta. Hangsúlyozta: nem egy mindenkit érintő kötelességről van szó, és ennek bevezetését a középiskolák matematikaóráinak a fejlesztése előzné meg.

A nemzetiségi iskolák tanulói pénteken (március 15.) fognak írni ukrán és magyar nyelvből. Magyar nyelv és irodalomból Lubyová szerint idén 1786 tanuló akart érettségizni, ukrán nyelv és irodalomból pedig 18. Az elektronikus érettségit 90 iskola választotta, ami körülbelül 1500 tanulót érint.

Az érettségi vizsga eredményeit az iskolák május 2-án vehetik át elektronikus formában. Az eredmények papír alapú változatát az iskolák május 3-a és 6-a között kapják meg. Azok, akik egészségügyi okok miatt nem vesznek részt az érettségi vizsgán, április 9-e és 12-e között vizsgázhatnak, a javítóterminusra pedig szeptember 3-a és 6-a között kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?