3,685 milliárd az egészségügy adósságaira

Pozsony. Nincs veszélyben az egészségügy tartozásaira megszavazott 3,865 milliárd korona, mondta Tatjána Lesajová a Nemzeti Vagyonalap (FNM) szóvivője.

Pozsony. Nincs veszélyben az egészségügy tartozásaira megszavazott 3,865 milliárd korona, mondta Tatjána Lesajová a Nemzeti Vagyonalap (FNM) szóvivője. Habár kormányhatározat nem tartalmazza a pontos összeget, a vagyonalap költségvetésének módosításában szerepel, hogy a Szlovák Gázművek (SPP) eladásából származó összegből 2,24 milliárd koronát, a vagyonalap más bevételeiből – többek között a Pöstyéni Gyógyfürdő vételárából – újabb 1,445 milliárd koronát kap az egészségügyi tárca. Az alap költségvetését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de Lesajová szerint nem fenyeget a kormány által jóváhagyott változat módosítása. Sína Niku a Gyógyszerforgalmazók Társulásának (ADL) alelnöke szerint ez az összeg még mindig elmarad a tavalyi kormányhatározatban jóváhagyott 6,8 milliárd koronás adósságtörlesztéstől. Az ADL információi szerint a 3,685 milliárdnak mintegy felét fordítanák a gyógyszerforgalmazókkal szemben felhalmozott tartozások megtérítésére. Enélkül a tartozástörlesztés nélkül nem tudnák biztosítani a folyamatos gyógyszerellátást, mely már most is akadozik főleg Kelet- és Dél-Szlovákia nagy munkanélküliséggel rendelkező járásaiban. Ezekben a régiókban több az állam által biztosított ügyfele a biztosítóknak, s mivel az állam keveset fizet utánuk, ezért az egészségügyi intézmények alacsonyabb egy betegre jutó költségvetésből gazdálkodhatnak. Már ma is előfordul, hogy ezeken a területeken bizonyos gyógyszerek nem szerezhetők be, mondta Sína Niku. „A kormány által jóváhagyott összeg felhasználásának módját még nem döntötte a minisztérium”, – mondta Martin Urmanič, az egészségügyi minisztérium szóvivője, aki nem kommentálta az ADL igényét. Véleménye szerint azonban a tartozások törlesztése a nyilvánosság ellenőrzése mellett folyik majd, és kizárta a visszaélés lehetőségét. (lpj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?