Közélet

319 milliót kap kölcsön Szlovákia a közlekedésre

Pozsony | Az Európai Beruházási Bank (EIB) 319,6 millió euró nagyságú kölcsönt ad Szlovákiának az EU-s alapok által támogatott közlekedési projektek társfinanszírozásaként. Az összeg a megítélt 670 milliós hitelcsomag második részlete. Az új keret-megállapodást Szlovákia és az Európai Beruházási Bank hétfőn írta alá.
TASR

2018. december 10. 16:11

„Ez arról tanúskodik, hogy a közlekedésügyi minisztérium európai pénzekből merít" – jelentette ki az egyezmény aláírása után Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Most-Híd). Vazil Hudák, az EIB alelnöke is elmondta, hogy a kölcsönt azokra a projektekre fordítják majd, amelyeket az Integrált infrastruktúra operációs program (OPII) és a Közép-európai Alapítvány (CEF) támogat.

Hudák szerint a kölcsönt elsősorban a stratégiai közlekedés részeként funkcionáló európai útszakaszok kiépítésére, valamint vasúti járművek vásárlására és az épületek infrastruktúrájának kiépítésére lehet fordítani. Hudák azt is elmondta, hogy az EIB számára is nagyon fontos az európai korridorok kiépítése, mert ezek az EU fejlődésének kulcsfontosságú részei.

 

2018. december 10. 15:13

Vízi úton legfeljebb 25 perc alatt lehetne eljutni Somorjáról Pozsonyba

Érsek szerint a kölcsönből fejleszteni lehetne a Pozsonytól a cseh határig húzódó vasúti vonalat, a zsolnai vasúti csomópontot, az eperjesi elkerülőutat, illetve folytatni lehetne a ligetfalui villamosvonal kiépítését, csakúgy, mint az új, komáromi Duna-híd építését.

A közlekedésügyi minisztérium szerint az államnak minden projekthez, amelyet az EU támogat, az állami költségvetés 15 százalékos részével kell hozzájárulnia. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési projektek 4,6 milliárd eurós összértékéből a 2014 és 2020 közötti időszakra 700 millió euró jut társfinanszírozásból.

2015-ben ítélték meg a kölcsön első részét, 350 millió eurót, hétfőn pedig jóváhagyták a maradék 319,6 millió eurót. A minisztérium szükség szerint, legfeljebb azonban három részletben meríthet a kölcsönből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?