Közélet

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Pozsony/London | A visegrádi országoknak – köztük Szlovákiának is – súlyos problémákkal kell szembenézniük a lakosság elöregedése miatt – figyelmeztet a Moody's hitelminősítő, amely szerint ez a jelenség az előttünk álló évtizedekben jelentősen befolyásolhatja a V4-ek minősítését.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 19. 19:30

A Moody’s elemzői ugyan elismerik, hogy a népesség Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban fiatalabb az európai uniós átlagnál, az elöregedése azonban gyors ütemben zajlik. Az elkövetkező két évtizedben így minden V4-tagállamnak jelentős demográfiai változásokkal kell szembenéznie. A Moody’s becslése szerint 2040-ig a V4 országaiban nagyjából 2,5 millió fővel, 61 millióra csökken a lakosság száma. A produktív korban levők tábora mintegy 5 millióval zsugorodhat. Az elöregedés következményeinek leginkább Csehország van kiszolgáltatva, amely azonban a V4 tagállamai közül a legfelkészültebb az ezzel kapcsolatos problémák megoldására. Az ügynökség szerint Szlovákiának is megvan a kapacitása ahhoz, hogy megbirkózzon a demográfiai változások okozta nyomással.

„A V4 országaiban a népesség fiatalabb az uniós átlagnál, ugyanakkor gyorsabban öregszik, ami a következő 20 évben drámai demográfiai változásokat okozhat a régióban” – jelentette ki Vincent Allilaire, a Moody’s-jelentés egyik szerzője.

Szerinte emiatt még feszültebb lesz a helyzet a munkaerőpiacon, ami fékezni fogja ezen országok gazdasági növekedését. A várakozások szerint ugyanakkor a termelékenység növekedése segíthet enyhíteni a negatívhatásokat. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az ellenzék igazságtalannak tartja a nyugdíjba vonulásról szóló táblázatot

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Különleges jelek a somorjai utakon

Saját templomából lopott műkincseket egy pap

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?