Közélet

2019-ben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk

A szlovák gazdaság ebben az évben előreláthatólag 3,5%-kal fog növekedni. Ez a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legújabb középtávú előrejelzéséből derül ki, amely a hazai össztermék (GDP) növekedéséről szóló legutóbbi előrejelzéshez képest 0,7 százalékkal kisebb gyarapodást jelent.
TASR

2019. március 26. 18:45

„A banki tanács megállapította, hogy a globális gazdaságnak, illetve főleg az eurózóna gazdaságának a lassulása jelentősen befolyásolja Szlovákia gazdasági fejlődését” – mondta Jozef Makúch, az NBS igazgatója. Az NBS legújabb előrejelzése szerint Szlovákia GDP-je – a korábbi feltevésekkel ellentétben – 2020-ban is csökkenni fog, mégpedig 3,4%-ra, és 2021-ben ez az arány a 2,8%-ot is eléri. 

Az aktuális előrejelzésen Makúch szerint megmutatkozott a külföldi kereslet ütemének a jelentős csökkenése, valamint hogy az autóipar továbbra is gyengébb eredményeket hoz az eurózóna nagy gazdaságaiban.

Az NBS előrejelzése megerősítette a Pénzügyminisztérium véleményét, mely szerint a szlovák gazdaság már 2018-ban elérte a csúcspontját. „Az eredmények átértékelése után kimutatott csökkenés ellenére megállapíthatjuk, hogy Szlovákia gazdasága továbbra is magabiztosan növekszik” – közölte Makúch.

Hozzátette: „Folytatni kell az államháztartás konszolidációját és az államadósság csökkentését. A gyengébb gazdasági kilátások igazolják a szerkezeti szintű változtatások elkerülhetetlenségét, melyek nemcsak Szlovákia versenyképességét és növekedési potenciálját erősítenék, hanem az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát is.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?