Közélet

2019: amikor nem lett egyezség

Pozsony | Tavasszal lapunk hasábjain indult meg a közös magyar politikai képviselet létrehozásáról szóló vita. A politikai szereplők közötti tárgyalások végül kudarcba fulladtak. A parlamenti választáson két magyar blokk indul.
Czímer Gábor

2019. december 31. 08:00

Amikor még volt remény a megállapodásra, egy asztalnál a Híd és az Összefogás delegációja ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Amikor még volt remény a megállapodásra, egy asztalnál a Híd és az Összefogás delegációja (Somogyi Tibor felvétele)

Május 29-én az MKP úgy döntött, a 2020 februárjában esedékes választáson való közös indulásról akar tárgyalni a szlovákiai magyar szervezetekkel és pártokkal.

Június 22-én a Híd Országos Tanácsa úgy határozott, megnyitja a választási listáját más pártok és mozgalmak előtt. Egy héttel később az MKP Országos Tanácsa eldöntötte, egy választási párt létrehozásáról tárgyal a politikai szereplőkkel. A Híd elnöke, Bugár Béla akkor úgy nyilatkozott, a választási párt létrehozására már nincs idő. Július 11-én a Híd és az MKP tárgyalása arról szólt, hogy a két párt koalícióban induljon. Ebben az esetben 7 százalékos eredményt kellett volna elérniük a választáson.

Megjelenik a színen az Összefogás

Július 15-én bukkant fel először az Összefogás mozgalom, amely ekkor még a magyar érdekképviselet biztosítására felszólító kezdeményezés volt. Július 24-én került nyilvánosságra a Fórum intézet felmérése, amely szerint megugrana a szavazókedv a szlovákiai magyarok körében, ha egy közös magyar érdekképviselet alakulna. Ezzel a magyarokra leadott szavazatok száma is több lenne. Az augusztus 7-i Focus-felmérés szerint azonban kisebb lenne a Híd és az MKP közös listájának támogatása, mintha a két párt külön-külön indulna. Augusztus 23-án megállapodott a Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ), amely Bugárék listáján indul a választáson. A Híd és az MKP ettől függetlenül augusztus végéig folytatta a tárgyalásokat.

A hidas nem

Augusztus 26-án a Híd Országos Tanácsa elutasította, hogy az MKP-val koalícióban induljon. Augusztus 30-án az Összefogás megkezdte a pártként való bejegyzéséhez szükséges aláírások összegyűjtését. Szeptember 30-án közel 60 polgármester szólította fel a Híd és az MKP vezetését, kezdjék újra a tárgyalásokat.

Október 9-én a Híd felajánlotta az MKP-nek, hogy mégis inkább egy választási pártban induljanak. A Bugár az MKP-val való tárgyalások újrakezdését azzal indokolta, hogy szerinte az Összefogás veszélyt jelent. Ettől kezdve két párhuzamos szálon folynak a tárgyalások: a Híd és az MKP vezetésének találkozói arról szóltak, hogy Régiók Pártja Híd MKP néven az MKDSZ adná az MKP és a Híd közös választási pártját. Ezenkívül az MKP a kisebb pártokkal és mozgalmaival is egyeztetett. Ezekben a napokban jegyezték be az Összefogás mozgalmat.

Az MKP-s nem

Október 22-én a Híd elnöksége igent mondott az MKP-val közös választási pártra, néhány órával később azonban az MKP vezetése úgy döntött, nem fogadja el ezt a megoldást.

Október végén az MKP, a Híd, a Magyar Fórum, az Összefogás és az MKDSZ több fordulóban arról tárgyalt, hogy egy közös választási pártban mérettetik-e meg magukat. Október 31-én végül kudarcba fulladtak az MKP-t és a Hidat is magába foglaló közös indulásról szóló tárgyalások. Ezen a napon világossá vált, hogy a magyar pártok két csoportosulásban vágnak neki a választásnak. Az MKP-val, a Magyar Fórummal és az Összefogással szemben a Híd és az MKDSZ állhat. Az előbbi formáció az Összefogásból létrehozott Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) nevű választási párt listáján méretteti meg magát.

Igen, vagy nem a Smerre

A pártok képviselői arról beszéltek, az egyik fő pont, amiben nem tudtak megállapodni, az volt, kormányra lépnének-e a Smerrel. A Híd szerint erről a választás eredményeinek tükrében, a választási párt egyes résztvevőinek konszenzussal kellene döntenie. Ellenben az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás már a voksolás előtt, a választási párt létrehozása számára is elengedhetetlennek tartotta a Smertől való világos elhatárolódást. Az MKDSZ sem zárta ki a Smerrel való kormányzást. De ezen kívül is számos vitás kérdés volt még. A Híd például a tárgyalás végén azt kérte, ha a Smerrel való együttműködést kizárják, akkor az OĽaNO-val való közös indulást is utasítsák el. Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője erre reagálva arról beszélt, ha az OĽaNO bejut a parlamentbe, akkor nélkülük valószínűleg nem lehet egy jobboldali kormányt létrehozni, ezért a Híd javaslatát komolytalannak tartotta.

Listavezetők

November 19-én kiderült, nem Bugár lesz a Híd listavezetője, hanem Érsek Árpád közlekedési miniszter. Két nappal később a Híd azt is bejelentette, hogy a listájára veszi a Šanca párt jelöltjeit. November 22-én pedig az is nyilvánosságra került, hogy Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke vezeti majd az MKÖ jelöltlistáját.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.