Közélet

200 ezer töltény és 120 kézigránát tűnt el a szlovák hadseregnél

Pozsony | A pincétől a padlásig felforgatták az összes szlovákiai hadianyag-raktárat és végül elismerték: valóban rengeteg muníció hiányzik. Abban nem teljesen biztosak, hogy az eltűnt hadianyag valójában csak papíron létezett, vagy ellopták, ám azt valószínűtlennek tartják, hogy alvilági kezekbe jutott volna.
Finta Márk

2017. december 9. 10:17

Peter Gajdoš védelmi miniszter
Peter Gajdoš védelmi miniszter - TASR-felvétel

Csak muníció hiányzik
Peter Gajdoš (SNS-jelölt) védelmi miniszter és Milan Maxim vezérkari főnök szerint 7900 katona nagyjából 20 ezer tonnányi felszerelést, mintegy százmillió darab muníciót ellenőrzött a hat szlovákiai fegyverraktárban az eddigi első, teljes mélységi leltár során. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy évente csak a készletek húsz százalékát ellenőrizték. Kiderült, hogy bár egy kézifegyver sem tűnt el, két raktárból egyebek mellett hiányzik 120 kézigránát, 11 RPG-75-ös tankelhárító, hat páncéltörő lövedék, és több mint 200 ezer darab 5,6 Long töltény. Gajdoš szerint a vizsgálat nem igazolta, hogy ezek az utóbbi hónapokban tűntek el, sőt, még az is elképzelhető, hogy a csehszlovák hadsereg szétválása során kelt lábuk. Sőt, a muníció eltűnését vizsgáló Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, Peter Hraško szerint elképzelhető, hogy a hiányzó hadianyagot nem lopták el, csupán nem vezették rendesen a nyilvántartást, vagy csak papíron létezett a muníció, de sosem szállították le. Mindenesetre a rendőrségnek nincsenek információi arról, hogy a muníció a feketepiacon bukkant volna fel.
 
Ki hibázott?
A hatalmas káoszt a raktárakban az is jellemzi, hogy a leltár során találtak olyan dolgokat is, melyek sosem voltak rendszeresítve a szlovák hadseregnél, például több láda Colt-töltényt is. A mélységi leltár rámutatott arra is, mennyire rosszul kezelték az ellenőrzéseket a raktárak felelősei. Az egyik raktárban például csak papíron végezték el a rendszeres leltározásokat, máshol pedig ugyan tudtak a hiányzó dolgokról, de nem szóltak róla senkinek. Gajdoš szerint összesen 15 profi katonát és 13 civil alkalmazottat büntettek meg, egyesek pénzbüntetést kaptak, másokat kirúgtak.
 
Rossz civilek
A miniszter igyekezett csökkenteni a hadsereg felelősségét: szerinte meg kell változtatni a raktárak őrzésének rendszerét, mert ezt 2005 óta civil biztonsági szolgálatok látják el. A raktárak védelmét és biztonsági rendszerét már megerősítették, és a vezérkar már dolgozik azon, hogy ezentúl katonák lássák el a védelmi feladatokat. Biztonsági elemzők azonban felhívták a figyelmet, a fő felelősséget eddig is katonák viselték, hiszen a raktárakba ők voltak bejáratosak, a civilek a területet őrizték és járták be. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Sulík

Sulík tervez, Matovič végez

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.