Közélet
Peter Gajdoš védelmi miniszter - TASR-felvétel

200 ezer töltény és 120 kézigránát tűnt el a szlovák hadseregnél

Finta Márk

2017. december 9. 10:17

Pozsony | A pincétől a padlásig felforgatták az összes szlovákiai hadianyag-raktárat és végül elismerték: valóban rengeteg muníció hiányzik. Abban nem teljesen biztosak, hogy az eltűnt hadianyag valójában csak papíron létezett, vagy ellopták, ám azt valószínűtlennek tartják, hogy alvilági kezekbe jutott volna.

Csak muníció hiányzik
Peter Gajdoš (SNS-jelölt) védelmi miniszter és Milan Maxim vezérkari főnök szerint 7900 katona nagyjából 20 ezer tonnányi felszerelést, mintegy százmillió darab muníciót ellenőrzött a hat szlovákiai fegyverraktárban az eddigi első, teljes mélységi leltár során. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy évente csak a készletek húsz százalékát ellenőrizték. Kiderült, hogy bár egy kézifegyver sem tűnt el, két raktárból egyebek mellett hiányzik 120 kézigránát, 11 RPG-75-ös tankelhárító, hat páncéltörő lövedék, és több mint 200 ezer darab 5,6 Long töltény. Gajdoš szerint a vizsgálat nem igazolta, hogy ezek az utóbbi hónapokban tűntek el, sőt, még az is elképzelhető, hogy a csehszlovák hadsereg szétválása során kelt lábuk. Sőt, a muníció eltűnését vizsgáló Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, Peter Hraško szerint elképzelhető, hogy a hiányzó hadianyagot nem lopták el, csupán nem vezették rendesen a nyilvántartást, vagy csak papíron létezett a muníció, de sosem szállították le. Mindenesetre a rendőrségnek nincsenek információi arról, hogy a muníció a feketepiacon bukkant volna fel.
 
Ki hibázott?
A hatalmas káoszt a raktárakban az is jellemzi, hogy a leltár során találtak olyan dolgokat is, melyek sosem voltak rendszeresítve a szlovák hadseregnél, például több láda Colt-töltényt is. A mélységi leltár rámutatott arra is, mennyire rosszul kezelték az ellenőrzéseket a raktárak felelősei. Az egyik raktárban például csak papíron végezték el a rendszeres leltározásokat, máshol pedig ugyan tudtak a hiányzó dolgokról, de nem szóltak róla senkinek. Gajdoš szerint összesen 15 profi katonát és 13 civil alkalmazottat büntettek meg, egyesek pénzbüntetést kaptak, másokat kirúgtak.
 
Rossz civilek
A miniszter igyekezett csökkenteni a hadsereg felelősségét: szerinte meg kell változtatni a raktárak őrzésének rendszerét, mert ezt 2005 óta civil biztonsági szolgálatok látják el. A raktárak védelmét és biztonsági rendszerét már megerősítették, és a vezérkar már dolgozik azon, hogy ezentúl katonák lássák el a védelmi feladatokat. Biztonsági elemzők azonban felhívták a figyelmet, a fő felelősséget eddig is katonák viselték, hiszen a raktárakba ők voltak bejáratosak, a civilek a területet őrizték és járták be. 

Önnek ajánljuk