1984-től számítanák a kiskeresetűek nyugdíját

Pozsony. Kedvezőbb elbírálásban részesülnek majd az átlag alatti keresettel rendelkezők a szociális biztosításról szóló törvény kormány által már jóváhagyott módosítása alapján.

Pozsony. Kedvezőbb elbírálásban részesülnek majd az átlag alatti keresettel rendelkezők a szociális biztosításról szóló törvény kormány által már jóváhagyott módosítása alapján. A tervezet szerint ugyanis nyugdíjuk kiszámításakor 1984-től veszik figyelembe a jövedelmüket, ha ebben az időszakban rendesen fizették a társadalombiztosítást. Ez a rendelkezés főleg a rendszerváltás miatt hátrányos helyzetbe kerültek – a munkanélküliek vagy alacsony bérért dolgozók – számára jelent kedvezményt, mivel 1989 előtt mindenkinek volt munkája, így a kiszámított nyugdíj értéke is magasabb lesz. Kedvez a módosítás az egyéni vállalkozóknak is, mivel ők a januárban életbe lépett jogszabály szerint nem számíthatták le gyermekenként a 0,5 százalékot a társadalombiztosítási járulékból az alkalmazottakhoz hasonlóan. „A jelenleg érvényes törvény igazságtalan, mivel járulékkedvezményben csak az alkalmazottak részesülnek” – indokolta a változást Martin Danko, a szociális minisztérium szóvivője. A nyugdíj összegének kiszámításakor esetükben is 1984-től veszik figyelembe a jövedelmüket, így nőhet járadékuk összege. Ez főleg azoknak jelent segítséget, akik a járulékot a minimális kivetési alapból számították ki. A jelenlegi szabályozás az 1994-től kapott kereset alapján számítja ki a nyugdíj öszszegét, ami sok esetben nagyon alacsony nyugdíjat eredményez. Ez a módosítás azonban azt is jelenti, hogy elhúzódik a nyugdíj megítélésének ideje, mivel a szükséges kereseti igazolások beszerzése, ellenőrzése több időt vehet igénybe.

Kedvezőbb elbánásban részesülnek majd a korkedvezményes nyugdíjat igénylő munkanélküliek: a kérvény leadásától számítva nem kell jelentkezniük a szokásos ellenőrzéseken a szociális hivatalban. Ha kérvényüket elutasítják, akkor a jelentkezési kötelezettségük újra életbe lép. Az új szabályozás szerint jár majd a rokkantsági nyugdíj azoknak a 20 évesnél fiatalabbaknak is, akik egy évnél rövidebb ideig fizették a társadalombiztosítási járulékot.

A javaslat módosítja a Szociális Biztosító gazdálkodására vonatkozó szabályokat is: 2005-ben és 2006-ban lehetővé teszi bevételeinek átcsoportosítását az egyes alapok között. Ezzel ugyan javul az intézet gazdálkodási lehetősége, enyhül a várható hiány az öregségi nyugdíjalapban, de egyben minimális lesz annak esélye, hogy a kormány csökkenti a betegbiztosítási járulékot. (lpj, p)

TERVEZETT VÁLTOZÁSOK

a kiskeresetűek nyugdíjának kiszámításánál az 1984 óta kapott jövedelmet veszik figyelembe

kisiparosoknak 0,5 százalékkal csökken a nyugdíj-biztosítási járulék minden gyermek után; a nyugdíjszámításnál az 1984 óta kapott jövedelmet veszik figyelembe

évente valorizálják majd a szociális nyugdíjat, az értéke az öregségi nyugdíjakéval azonos mértékben emelkedik majd

a korkedvezményes nyugdíjat kérő munkanélkülieknek nem kell jelentkezniük a szociális hivatalban

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?